Prirodna pomoć kod glavobolje!?

Aspirin uzimamo kad imamo temperaturu, kad nas boli glava ili zub. Ispitivanja ukazuju da aspirin može da smanji rizik od srčanog i moždanog udara, od Alchajmerove bolesti, kao i od raka debelog creva, dojke i jajnika… Neka od najnovijih istraživanja pokazala su da se to može postići i redovnom konzumacijom voća i povrća, koje sadrži acetil-salicilnu kiselinu. Takođe, naučno je potvrđeno da ljudi koji konzumiraju više voća i povrća manje obolevaju od srčanih oboljenja i raka, upravo onih problema za koje je klinički pokazano da nas aspirin štiti od njih. 

jaka_glavobolja_uzroci

Mada definicija vitamina nije u potpunosti usaglašena, može se reći da acetil-salicilna kiselina ispunjava minimum uslova da se može, na neki način, proglasiti vitaminom. Kao i slučaju većine vitamina, ovaj sastojak se ne sintetiše u ljudskom organizmu i mora se unositi spolja.

Unošenje dovoljne doze salicilata pruža nam veće šanse da duže poživimo u dobrom zdravlju. Na vama je da odlučite da li više volite jedan aspirin dnevno, ili – 5 porcija voća i povrća. Treba da imate u vidu i sledeću činjenicu. Iako je aspirin lek koji se dobija u slobodnoj prodaji, on ipak nije bezazlen, jer dugotrajna konzumacija može da izazove neke zdrastvene probleme. Naravno, da biste doneli ispravnu odluku, najbolje je da se konsultujete sa svojim lekarom.
I u slučaju nekih drugih zdravstvenih problema, čak i ako već koristimo lekove, korekcije ishrane mogu biti od velike pomoći. 

Piše: Vanja