Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Porodica iz Srbije uzgaja retku biljku: Litar njenog ulja košta 1.400 evra, a evo kad se vraća zarada

novac

Srbija je jedna od tri najveća proizvođača organskog smilja u svetu. Kada je pre više od 11 godina, Novica Šutić iz Gornje Mutnice kod Paraćina zasadio prve plantaže smilja ispod Rtnja, ljudi su ga gledali sa čuđenjem. Danas, svu količinu ubranog smilja prerađuje u eterično ulje, čija cena na svetskom tržištu iznosi od 400 do 1.400 evra po litru.

Šutić ima potpuno zaokružen proces proizvodnje smilja, a biootpad pretvara u pelet koji koristi kao gorivo, stvarajući cirkularnu ekonomiju sa nultom tačkom otpada. S obzirom na činjenicu da je još uvek tehnički pionir u ovom biznisu, Šutić još ne može da da tačnu procenu koliki će biti životni vek ove biljke u Srbiji.

Kako navodi, smilje bi trebalo da traje između 10 i 15 godina, ali je potrebno nešto manje od decenije da bi se taj period preciznije utvrdio. Bez obzira na prognozu o dugovečnosti ove biljke, ona se već posle treće godine uzgoja može isplatiti.

Ipak, ni ulaganja u smilje nisu mala. Kako on navodi, kreću se od 3.000 do 5.000 evra po hektaru.

“U prvoj godini uspete da pokrijete neke elementarne troškove, a novac povratite i počnete da zarađujete u trećoj. Naravno, sve ovo važi samo za one koji znaju šta i kako treba da rade. Mi, sada, imamo veliku proizvodnju i u celom procesu, od branja do destilacije, angažujemo 300 do 500 ljudi, zato što je u pitanju organski proizvod koji se bere ručno”, priča Šutić, koji u ovom trenutku ima 12 zaposlenih.

“I mislim da u ostatku Srbije, trenutno, ne možete okupiti toliki broj stručnjaka za ovu delatnost. Dakle, sav uspeh dugujemo dobro uigranom i posvećenom timu”, kaže Šutić.

Tagovi:
Pročitajte još: