Posađeno Drvo generacije 2020/2021. – Razvoj ekološke svesti kod najmlađih sugrađana

Grad Sombor u saradnji sa Kulturnim centrom „Laza Kostić“ Sombor i JKP „Zelenilo“ Sombor i ove godine poklanja đacima prvacima „Drvo generacije“ u okviru istoimene manifestacije koja je pokrenuta na inicijativu Kulturnog centra.

Svi učenici prvog razreda osnovnih škola u Somboru i naseljenim mestima koja pripadaju Gradu dobijaju na poklon po jedno drvo i tablu sa natpisom „Drvo generacije 2020/2021“.

Program je pokrenut sa ciljem da se đaci prvaci edukuju o zaštiti životne sredine kako bi tokom predstojećih godina školovanja čuvali svoje drvo i stekli svest o važnosti brizi za svo zelenilo.

Sadnja je počela danas u OŠ „Bratstvo jedinstvo“ Sombor, gde su se učenicima pridružile zamenica gradonačelnika Ljiljana Tica i direktorka Kulturnog centra Vesna Šašić.

„Nalazimo se u školi Bratstvo jedinstvo odakle je počela akcija Drvo generacije 2020/2021. Akciju smo zapravo počeli prošle godine pod pokroviteljstvom Grada Sombora i u saradnji sa gradskim Zelenilom, te se ja ovom prilikom zahvaljujem našem gradonačelniku gospodinu Antoniu Ratkoviću, našem predsedniku Skupštine gospodinu Zoranu Rusu, zamenici gradonačelnika gospođi Ljiljani Tici i naravno gospodinu Momiru Miokoviću direktoru gradskog Zelenila. Ideja ove akcije jeste da svake godine đaci prvaci dobiju jedno drvo, koje se zove Drvo generacije. Uz to ide prigodna izložba, ove godine tema je Čudesno drvo iz moje mašte i Kulturni centar ove godine 22. decembra, organizuje izložbu i po najbolja tri rada iz 21 škole koje pripadaju Gradu Somboru biće izložena u Galeriji Kulturnog centra“ rekla je direktorka Kulturnog centra Vesna Šašić.

Zamenica gradonačelnika Ljiljana Tica ovom prilikom istakla je važnost jedne ovakve akcije za razvijanje ekološke svesti kod naših najmlađih sugrađana. „Drvo generacije ima za cilj da kod dece razvija svest o značaju zelenila i koristi koju nam pruža drveće i zelenilo, kao i da se razvija ekološka svest od najmlađih dana“ naglasila je Tica.

U sklopu manifestacije organizuju se školske izložbe dečijih radova na temu „Čudesno drvo iz moje mašte“. Najbolji radovi đaka prvaka biće deo postavke zbirne izložbe posvećene manifestaciji. Izložba će biti otvorena 22.12.2020. godine u 18 časova u Galeriji Kulturnog centra „Laza Kostić“ Sombor.