Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

“Poseta koja bode oči Zapadu”: Putin sa Kimom u Pjongjangu, susret dvojice lidera čiji su prsti “iznad crvenog dugmeta”

Si Điping

Predsednik Rusije Vladimir Putin putuje u Pjongjang gde će se sastati sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom. Njih dvojica su se poslednji put sastali u decembru u Vladivostoku, a ovo je prva Putinova poseta Severnoj Koreji od 2.000 godine. Poseta je pod budnim okom javnosti, naročito u zemljama na zapadu jer SAD i Južna Koreja optužuju Pjongjang da snabdeva Rusiju artiljerisjkom i drugom opremom u zamenu za hranu i vojnu pomoć. S druge strane, Rusija i Severna Koreja negiraju da među njima postoji sporazum o oružju, ali žele da osnaže vojne veze.

Vladimir Putin će u Severnoj Koreji boraviti dva dana. To je jedno od retkih putovanja ruskog predsednika u inostranstvo od kako je počela ruska invazija na Ukrajinu 2022. godine Istovremeno, poseta predstavlja ključni trenutak za Kim Džong Una koji će ugostiti nekog značajnog svetskog lidera u jednoj od politički najizolovanijih prestonica u svetu, piše CNN.

Očekuje se da će poseta još više učvrstiti partnerstvo između dve zemlje koje je zasnovano na zajedničkom pogledu prema Zapadu i koje je vođeno Putinovom potrebom za podrškom u ratu protiv Ukrajine.

Biće potpisan sporazum o strateškom partnerstvu

Uoči današnje posete Putin je odobrio potpisivanje Sveobuhvatnog sporazuma o strateškm partnerstvu između Ruske Federacije i Demokratske Narodne Republike Koreje.

“Prihvatiti predlog Ministarstva spoljnih poslova Rusije, usaglašen sa zainteresovanim organima i organizacijama federalne vlade, da se potpiše Sveobuhvatni sporazum o strateškom partnerstvu između Ruske Federacije i Demokratske Narodne Republike Koreje“, navodi se u dokumentu, prenosi “Interfaks Rusija”.

Ruskom Ministarstvu spoljnih poslova je dozvoljeno da tokom pregovora o potpisivanju Sporazuma unese izmene u njegov nacrt koje nisu suštinske prirode, navodi agencija.

Pjongjang okićen, sprema se parada

Putinov pomoćnik Jurij Ušakov je rekao na konferenciji za novianre da će poseta imati “veoma bogat program”, a glavni događaji su zakazani za sredu. Satelitski snimci kompanija “Planet Labs” i “Maxar Tehnologies” su pokazali pripreme za veliku paradu na centralnom trgu u Pjongjangu.

BBC piše da je grad okićen i da se na ulicama mogu videti ruske zastave kao i Putinovi portreti. Na fotografijama i snimcima koje je objavila ruska državna agencija “RIA Novosti” se vidi transparent duž auto-puta kojim se pozdravlja Vladimir Putin.

Ispred aerodroma na jednom transparentu piše:”Prijateljstvo između Severne Koreje i Rusije je večno”. Na severnokorejskoj televizi emituju se koncerti ruskog vojnog orkestra.

Iako je mnogo toga u vezi sa posetom bilo pod velom tajne, a ona je zvanično potvrđena u poslednji čas, ono što je izvesno je da će ona biti pod budnim okom političara sa Zapada.

Američki sekretar za nacionalnu bebednost Džon Kirbi je rekao novinarima u ponedeljak da Bajdenova administracija nije zabrinuta zbog same posete, ali je dodao: “Ono zbog čega jesmo zabirnuti jeste produbljivanje veza između ove dve države.

Amerika, Južna Koreja i druge države su optužile Severnu Koreju da obezbeđuje pomoć Rusiji koja joj pomaže da održi ratne napore u prethodnim mesecima. Posmatrači takođe upozoravaju da Moskva krši međunarodne sankcije kako bi pomogla Pjongjangu u razvoju vojnog satelitskog programa.

Šta Putin želi od Kima?

Kada je reč o tome šta Putin može da dobije od Kim Džong Una, većina analitičara je saglasna da je u pitanju municija koja je potrebna Rusiji zbog rata u Ukrajini.

“Moramo da zapamtimo da je on započeo ovu vezu na osnovu potrebe za artiljerijom, municijom i raketama za invaziju na Ukrajinu, i da će mu sve to biti potrebno još neko vreme”, rekao je za BBC Brus Benet, bivši analitičar odbrane u “RAND Corp”.

Analitičari dodaju da je osim odbrane, jačanje odnosa sa Severnom Korejom Putinu važno i zbog truda da umanji efekte međunarodnih sankcija.

“Jačanje veza sa starim hladnoratovskim partnerom omogućava Rusiji da umanji uticaj sankcija, u suprotnosti je sa bilo kakvim navodima da Amerika i saveznici mogu da izoluju Moskvu, a takođe dodaje šlag na tortu zabrinutosti u SAD da bi sve to moglo da ojača Severnu Koreju”, rekao je za BBC Džon Nislon-Rajt, šef programa za Japan i Koreje na Centru za geopolitiku Univerziteta Kembridž.

U nedavnom intervjuu za “Blumberg” ministar odbrane Južne Koreje je rekao da je Severna Koreja od septembra u Rusiju poslala skoro pet miliona artiljerisjkih granata, kao i desetine balsitičkih projektila.

Iako Moskva i Pjongjang negiraju takve aranžmane, posmatrači UN tvrde da su videli dokaze. Kako prenosi Sky News, oni su u januaru zaključili da su ostaci rakete koja je iz Rusije ispaljena na Herson zapravo iz serije Hvasong-11 proizvedene u Severnoj Koreji. Kijev tvrdi da ima još nekoliko takvih primera.

Dobri, ali ne čvrsti prijatelji

Ipak, dopisnica BBC za Kinu ocenjuje da su Severna Koreja i Rusija “dobri prijatelji”, a ne “čvrsti prijatelji”. Ističe da je to odnos zasnovan na koristi, jer svaka strana ima nešto što druga želi.

Primećuje da Kim Džong Un ranije nije davao prioritet ovim odnosima. U godinama pre pandemije kovida, sa Putinom se sastao samo jednom, a sa predsednikom Kine je održao tri samita, koliko i sa predsednikom Južne Koreje. Takođe, tri puta se sastao sa tadašnjim američkim predsednikom Donaldom Trampom.

“Naravno, i jedni i drugi su saveznici u borbi proti ‘imperijalističkog zapada’, i želeće da pošalju signale SAD i Evropi. Ali zapravo, u prošlosti nije bilo toliko poverenja između dve zemlje, i bilo kakav razgovor o veoma bliskoj vezi može biti preuranjen. Za sada, dvojica lidera istražuju granice novog prijateljstva” ,ocenila je.

Uprkos tome, pompa koju izaziva ova poseta sigurno se neće stišati još neko vreme. “Sky News” piše da je reč o dvojici lidera koja vole da upozoravaju da su im prsti postavljeni iznad crvenog dugmeta.

Primarni strah u Vašingtonu i Seulu jeste da bi Rusija mogla da počne da isporučuje nuklearno znanje i raketne tehnologije Severnoj Koreji. Veliku pažnju privlači i sastav delegacije Rusije u kojoj su novi ministar odbrane Andrej Belorusov i zamenik premijera zadužen za odbranu Denis Maturov.

Iako je zvanični narativ u Rusiji da tokom ove posete neće imati šta bitno da se vidi na Zapadu, i da je “pravo Rusije da razvija dobre odnose sa susedima, što ne bi trebalo nikoga da brine”, u Moskvi će iza kulisa sigurno biti oduševljeni uznemirenoću koju poseta izaziva, piše dopisnik Sky Newsa iz Moskve Ivor Benet i zaključuje: “To su u velikoj meri diplomatska dva prsta u oko Zapadu”.

Tagovi:
Pročitajte još: