POSLEDNJIH PET GODINA NAJTOPLIJE U ISTORIJI! U atmosferu otišlo 20 odsto više ugljen-dioksida nego ranije!

Znaci i posledice globalnog otopljenja se ubrzavaju, pokazuju najnoviji naučni podaci objavljeni danas uoči klimatskog samita UN u Njujorku.

Uoči samita Svetska meteorološka organizacija (WMO) objavila je nove podatke o klimatskim promenama, preneo je portal Index.hr.

WMO ističe da treba odmah intenzivirati napore za smanjenje ispuštanja tog gasa u atmosferu.

Izveštaj te organizacije sinteza je najnovijih naučnih spoznaja o uzrocima i posledicama neviđenog globalnog otopljenja u poslednjih nekoliko godina.

Globalne temperature su od 1850. porasle za 1,1 Celzijusev stepen, a samo između 2011. i 2015. godine za 0,2 stepena.

Najviše zabrinjava porast nivoa mora što je rezultat velikog ispuštanja CO2.

Od 2015. do 2019. godine u atmosferu je otišlo 20 odsto više tog gasa u poređenju sa prethodnim petogodišnjim razdobljem.

Podatak koji verovatno najviše zabrinjava je porast nivoa mora koji je od 1993. do danas prosečno iznosio 3,2 milimetra godišnje.

vreme

Foto: Reuters

No od maja 2014. do 2019. iznosio je 5 milimetara godišnje.

Prosek u 10-godišnjem razdoblju od 2007. do 2016. iznosio je oko 4,0 milimetra.

-Dizanje nivoa mora je ubrzano i zabrinuti smo da bi naglo otapanje leda na Antarktiku i na Grenlandu moglo jako pogoršati stvari u budućnosti- rekao je glavni sekretar WMO Peteri Talas.

Izveštaj, takođe, upozorava na pretnje okeanima jer više od 90 odsto viška toplote uzrokovanog klimatskim promenama završava u vodi. Analiza WMO-a pokazuje da su okeani u 2018. bili najtopliji u istoriji merenja.

Analiza Svetske meteorološke organizacije upozorava da je petogodišnje razdoblje od 2014. do 2019. bilo najtoplije u istoriji merenja.

U istom periodu značajno je porastao nivo mora, a rekord je dostiglo i ispuštanje ugljen dioksida (CO2).

Prema studiji, gde god da se pogleda, priča je ista: globalno otopljenje uzrokovano ljudskim delovanjem utiče na opseg i intenzitet ekstremnih vremenskih dogadaja kao što su toplotni udari i šumski požari.

Cilj izestaja WMO je informisanje učesnika klimatskog samita UN koji se sutra održava u Njujorku.

Preuzeto: Srbija Danas