Potpisan ugovor o saradnji u cilju izrade plana detaljne regulacije romskog naselja u Bačkom Monoštoru

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) potpisala je ugovore sa 11 gradova i opština među kojima je i Sombor, koji će biti podržani prilikom izrade urbanističkih planova za uređenje romskih podstandardnih naselja. Ovi planovi se mogu smatrati svojevrsnom „mapom puta“ za prostornu, socijalnu, infrastrukturnu i ekonomsku inkluziju romske zajednice u Srbiji. Ugovori su potpisani u okviru projekta „Podrška EU inkluziji Roma“, a u ime grada Sombora ugovor je potpisao zamenik gradonačelnice Antonio Ratković.

Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO ovom prilikom naglasio je da je veoma važno da pored donatora i lokalne samouprave kofinansiraju aktivnosti, što predstavlja garanciju da će ovaj posao biti urađen na pravi način.

„Mi kao organizacija želimo da prevedemo naziv ovog projekta u stvarnost, ovde govorimo o osnaživanju lokalnih zajednica za inkluziju Roma, a u stvari radimo na uključivanju romske zajednice u lokalnim samoupravama kako bi bili prepoznati kao ravnopravan partner. S druge strane želimo obezbediti da se romska zajednica sama još bolje organizuje, kako bi mogla da iskaže i definiše probleme, a da zatim utvrdimo prioritete za rešavanje“, rekao je generalni sekretar SKGO.

Stana Božović, državna sekretarka u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je istakla da je za Ministarstvo i Vladu Srbije od izuzetne važnosti inkluzija Roma, odnosno uključenost, jer postoji obaveza da se stvori ambijent da oni žive dostojanstveno jer su pitanja dostojanstva, standarda i stanovanja jedna od univerzalnih ljudskih prava.

Senida Tahirbegović iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture istakla je značaj Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja za period 2016 – 2015. godine, koju prati Akcioni plan koji važi za 2017. i 2018. godinu, i obavestila prisutne da je formirana multisektorska Radna grupa koja će izraditi novi akcioni plan za 2019. i 2020. godinu, što će doprineti unapređenju položaja Roma i Romkinja.

Nikolas Bizel, šef Operacija i Delegacije Evropske unije u Srbiji je istakao važnost održivih stambenih rešenja, a to se pre svega može postići radom na legalizaciji i razvoju svih dokumenata.

„Mi u Evropskoj uniji smo svesni da su Romi najveća etnička manjina u Evropi, međutim oni su i dalje najviše diskriminisani i marginalizovani. Imajući to u vidu, naš prioritet i cilj je da unapredimo njihov položaj i u zemljama koje pristupaju EU,“ rekao je Bizel.

On je istakao da je pitanje socijalnog uključivanja Roma od posebne važnosti i za proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji jer se u okviru Poglavlja 23. govori i o unapređenju njihovog položaja.

Težište podrške izabranim lokalnim samoupravama je izrada urbanističkih planova za više od 1000 domaćinstava koja će tako dobiti osnov za ozakonjenje objekata, parametre za izgradnju nedostajuće komunalne infrastrukture, definisanu mrežu javnih saobraćajnica, kao i definisane lokacije za javne sadržaje.

Ukupna vrednost izrade predviđenih planova je više od11 miliona dinara, donacija Evropske unije iznosi 7,5 miliona, dok lokalne samouprave izradu planova kofinansiraju sa 3,5 miliona dinara.

Gradu Somboru je za izradu plana detaljne regulacije dela blokova 17 i 18 u Bačkom Monoštoru – romsko naselje odobreno 770.000,00 dinara, s tim da lokalna samouprava obezbedi 330.000,00 dinara-

Osim Sombora, ugovore su potpisali i Kučevo, Beočin, Bač, Leskovac, Kuršumlija, Vrnjačka Banja, Bujanovac, Pećinci, Lebane i Surdulica.

Izvor: sombor.rs