Potpisan ugovor za sufinansiranje projekta primene obnovljivih izvora energije u Opštoj bolnici Sombor

25.12.2018. godine u Pokrajinskom sekretarijatu za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj v.d. direktor Opšte bolnice „Dr Radivoj Simonović“ Sombor, dr Dragan Rastović, potpisao je ugovor o sufinansiranju projekta primene obnovljivih izvora energije u Opštoj bolnici Sombor kojim se predviđa da će tokom 2019. godine biti realizovana druga faza montaže sistema solarnih kolektora za pripremu sanitarne tople vode u objektu u kojem se nalaze Odeljenje za ginekologiju i akušerstvo, Dečije odeljenje, Transfuzija, Infektivno odeljenje i Specijalistička onkološka ambulanta sa dnevnom bolnicom.

Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj obezbediće za sufinansiranje realizacije projekta 80% ukupne vrednosti dok će Opšta bolnica Sombor iz sopstvenih sredstava izdvojiti 20%.

Tokom 2016. godine realizovana je prva faza kad je montiran sistem solarnih kolektora na zgradu Hirurškog bloka i time delom obezbeđena sanitarna topla voda za najveći objekat u sklopu Opšte bolnice Sombor čime se ostvaruje finansijska ušteda fosilnih goriva od 40%, na godišnjem nivou, za grejanje sanitarne vode.

Sanitarna topla voda za potrebe Bolnice dobija se iz centralne kotlarnice za grejanje koja kao energent koristi gas. Ugradnjom dodatnih solarnih kolektora doprinosi se smanjenju troškova za energiju i energente korišćenjem obnovljivih izvora energije, smanjuje emisija štetnih gasova, Co2, u okolini i i značajno doprinosi zaštiti životne sredine, afirmaciji korišćenja obnovljivih izvora energije kao i sigurnosti snabdevanja sanitarne, tople, potrošne vode u objektima Opšte bolnice „Dr Radivoj Simonović“ Sombor.

Izvor: bolnicasombor.org.rs