Povoljniji krediti za privrednike i poljoprivrednike

Nadzorni odbor Razvojnog fonda AP Vojvodine usvojio je nove konkurse za pravna lica, preduzetnike i registrovana poljoprivredna gazdinstva.

S obzirom da su nove kreditne linije znatno povoljnije u odnosu na prethodni period, prezentacija o ovoj temi održana je u velikoj sali Skupštine opštine Apatin kako bi se svi zainteresovani upoznali sa novom ponudom. Procedura je pojednostavljena, a sredstva obezbeđenja su značajno smanjena.

Opširnije o svemu  govorio je Miloš Jovanović iz Razvojnog fonda Vojvodine.

“U prethodnom periodu obišli smo svih 45 lokalnih samouprava u Vojvodini i moram da pohvalim današnji odziv na prezentaciju ovde u Apatinu. Želeo bih da napomenem da je u Razvojnom fondu ove godine opredeljeno 20 miliona evra za razvoj poljoprivrede i privrede. Imamo otvoreno ukupno osam kreditnih linija, tri za razvoj poljoprivrede, tri za razvoj privrede i dve linije za razvoj lokalnih samouprava.” – rekao je Jovanović.

“Kada je razvoj poljoprivrede u pitanju postoje dve konkurentne kreditne linije. Jedna se odnosi na kupovinu poljoprivrednog zemljišta, a druga na investiciona ulaganja u poljoprivredu, gde je grejs period od godinu dana do dve, a period otplate od pet do sedam godina. Kamatne stope su 1%, 2% i 3% u zavisnosti od lokalne samouprave i stepena njene razvijenosti, odnosno iz koje lokalne samouprave aplikant dolazi.” – istakao je Miloš Jovanović.On je objasnio i da je kod privrednog kredita grejs period dve godine, a period otplate kredita pet godina. Kazao je da je u pitanju kreditna linija za veća investiciona ulaganja sa maksimalnim odobrenim iznosom od 100 miliona dinara podnosiocu kreditnog zahteva. Baš kao i kod poljoprivrednih kredita, kamatne stope su od 1 do 3% u zavisnosti od razvijenosti lokalne samouprave, tj. iz koje lokalne samouprave aplikant dolazi.

Kompletnu prezentaciju možete pogledati ovde