Praznik apatinskih Roma: Čarolija

Kirbaj je više od obične svečanosti za apatinske Rome. To je praznik za koji se živi cele godine. Ne moraš imati drugim danima, ali na ovaj dan pečeno prase, roštilj i ostale đakonije su obavezne u svim kućama. Od ranog jutra su otvorene sve kapije i svako je dobrodošao. Domaćini zovu slučajne prolaznike da svrate i počaste se. Odbiješ li, uvredio si čoveka. Iz svake kuće trešti muzika i to daje posebnu čar ovom datumu. Ono što raduje je puno, puno dece. “Praše” bose dečije noge asfaltiranim sokacima najuređenijeg naselja u Srbiji. Raduju se deca zaobilazeći brojne parkirane “mečke” sa registracijama Nemačke, Austrije, Švajcarske…

Apatinski Romi na radu u belom svetu tempiraju godišnje odmore baš za ovaj dan, pa da svi svečano i dostojanstveno obeleže kirbaj. Tako beše i ove godine, i tako beše do prvog sumraka. Tad se svi sele u centar naselja jer niko ne želi da propusti “Romsku noć” i izbor najlepše devojke, kraljice “Romske noći” koja će tu titulu nositi sve do narednog kirbaja.Organizator, Udruženje Roma “Zlatno sunce” uz podršku opštine Apatin je za ovu godinu pripremio program bogat eksplozijom boja i ritmova koja je veselu atmosferu sa bine prenela i na sve prisutne. Igralo se na bini, ali i oko nje. Tu su i neizbežni štandovi sa raznim đakonijama, slatkišima, igračkama, ali gosti sa strane su mogli kupiti i po koji suvenir za uspomenu koji im je ponuđen sa štanda umetničke radionice “Vuk”.

Sa centralne bine nekoliko hiljada posmatrača su pozdravili Milan Škrbić predsednik opštine Apatin, i pokrajinska poslanica Jelena Jovanović. I tad kreću vreli ritmovi. Praćeni ovacijama publike na bini se smenjuju članovi KUD-ova domaćina “Zlatno sunce”, gostiju iz Srbobrana i KUD “Romano ternipe” iz Novog Sada. Mladi pevač Darko Đurđević je svojim nastupom potvrdio da je dostojan naslednik dobrih muzičara kojih nikad u ovom naselju nije nedostajalo. Vrhunac ovog dela je bilo takmičenje u čarlami. “Prašilo” je na bini devet parova, a najbolji po oceni žirija bili su Danijel i Silvija iz Apatina. Drugo mesto je osvojio par iz Novog Sada a treće Tanja i Slavko iz Srbobrana. I, tad nastupa ono glavno. Žiriju u kojem su bili Nika Petrović predsednik SO Apatin, Jelena Jovanović pokrajinska poslanica i Milan Škrbić predsednik opštine nije bilo nimalo lako kad se na bini pojavilo 16 devojaka, sve lepša od lepše.

Da su dobro odradili svoj posao potvrda je dugog aplauza nakon proglašenja. Nova kraljica “Romske noći” je 14.godišnja učenica iz Apatina Sanja Kalanjoš. Prva pratilja je Jasmina Arva iz Doroslova, a druga Jelena Balog iz Bačkog Monoštora, titulu mis šarma ponela je Viktorija Petrović. Nakon što je Milan Škrbić dodelio lente pobednicama, veselje je nastavljeno – ali po okolnim šatrama do duboko u noć. Svetla sa velike bine su ugašena, ali samo do narednog kirbaja. Do tada, zna se – Sanja je kraljica.

Izvor: plovarica.org.rs i soapatin.org