Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Predah za osobe koje imaju muku sa alergijama: Zbog visokih temperatura manja koncentracija polena u vazduhu

priroda

Ekstremno visoke temperature doprinele su smanjenju koncentracije polena u vazduhu, ali povremeni pljuskovi su pozitivno uticali na razvoj najinvazivnije korovske biljke ambrozije, pa se zbog toga u periodu njenog cvetanja u julu, avgustu i septembaru očekuju veliki problemi kod alergičnih sugrađana.

“Merenja alergenog polena u državnoj mreži koje obavlja Agencija za zaštitu životne sredine ovih dana beleže niže koncentracije nego prošle godine u istom periodu pre svega zbog visokih temperatura predhodnih dana”, rekla je za Tanjug Mirjana Mitrović, rukovodilac grupe za monitoring alergenog polena Agencije za zaštitu životne sredine.

Visoke temperature uticale su na to građani uglavnom više vremena provode u klimatizovanim stanovima i automobilima koji imaju filtere.

Ljudi manje borave u prirodi, a i same biljke smanje emitovanje polena da se ne bi isušile, dodala je ona.

“Povremeni pljuskovi su pozitivno uticali na razvoj korovske biljke ambrozije, pa se zbog toga u njenom periodu cvetanja u julu, avgustu i septembaru mesecu očekuju veliki problemi kod alergičnih sugrađana”, rekla je Mitrović.

Ovih dana se uglavnom javljaju građani da prijave uočene površine pod ovim korovom – ambrozijom. Još ima mogućnosti za akcije suzbijanja ambrozije pre nego sto uđe u punu fazu cvetanja, rekla je ona.

“S obzirom da je suzbijanje izostalo i prošle godine, velika je verovatnoća da ćemo ove godine beležiti još veće vrednosti ovog alergenog polena”, rekla je Mitrović.

Tagovi:
Pročitajte još: