Predavanje na temu IPARD programa u opštini Apatin

U organizaciji lokalne samouprave, u subotu i  nedelju od 14:30 u velikoj sali skupštine opštine Apatin, održaće se savetovanje na temu IPARD programa.

Predavač će biti načelnik odeljenja za ruralni razvoj ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Dragan Mirković.

Početak korišćenja IPARD sredstava u Republici Srbiji biće značajan za poljoprivrednu proizvodnju u Srbiji iz najmanje dva razloga.

Prvo, EU fondovi namenjeni poljoprivredi povećaće se za nekoliko desetina procenata, a sredstva namenjena ruralnom razvoju i do nekoliko puta. Time se sredstva namenjena investicionoj podršci značajno uvećavaju i podstiče se razvoj poljoprivrede i njena priprema za ozbiljnu utakmicu na jedinstvenom tržištu EU.

Drugo, to će biti trenutak kojim Srbija trasira put ka Zajedničkoj poljoprivrednoj politici EU i otvara vrata mnogo značajnijim sredstvima (i do milijarde evra). Upravo zbog toga neophodno je pripremiti sve preduslove za intenzivno korišćenje IPARD fonda, uključujući i povećanje dostupnosti novca poljoprivrednom sektoru kroz podršku kreditnim aktivnostima, uspostavljanje garancijskog fonda za poljoprivredu, itd.

Zbog velike važnosti i značaja IPARD-a za razvoj poljoprivrede u Srbiji, pozivaju se svi zainteresovani poljoprivredni proizvođači da prisustvuju savetovanju – navodi se u dopisu opštine Apatin.