Pređite bar 1000 koraka dnevno

To sigurno možete! Ako ne možete da pređete preporučenih 10.000 koraka dnevno kako biste uspešno kontrolisali težinu i bili zdravi, pređite bar 1000. Evo kako će vam to koristiti.

Za optimalno zdravlje, zdravstveni stručnjaci preporučuju 10.000 koraka dnevno. Ali, ako sedite dugo na radnom mestu i sve poslove obavljate kolima, ili ako ste stalno u stisci sa vremenom, možda nećete moći svakoga dana da prelazite 10000 koraka dnevno (što iznosi oko 6-7 kilometara pešačenja. Šta onda da radite? Umesto da nastavite da sedite, povećajte fizičku aktivnost na bar hiljadu koraka dnevno (što je nešto manje od kilometra). Toliko vremena ćete stvakako moći da odvojite, a koristi za zdravlje biće višestruke. Evo i kakve.

* „Čak i skroman nivo fizičke aktivnosti drastično poboljšava zdravlje i smanjuje rizik od srčanih bolesti“, kaže dr Majkl Olson, profesor psihologije vežbanja na Oburn univerzitetu. Kretanje čini da mišići bolje „pumpaju“ krv kroz telo, što snižava puls.

* Dodatna aktivnost direktno smanjuje rizik od moždanog udara. Takođe, pomaže u regulisanju krvnog pritiska.

* Dodatnih 1000 koraka dnevno pomaže u regulisanju nivoa holesterola. „Kada se krećete, sagorevate holesterol i druge masti u krvotoku, čime pomažete krvnim sudovima“, objašnjava prof. Olson.

* Kratka, brza šetnja možda je najbolji način da razbistrite glavu i popravite raspoloženje. „Kada vežbate, organizam proizvodi više dobrih hemikalija – endorfina, a istovremeno dolazi do snižavanja nivoa kortizola, hormona stresa koji čini da se osećate loše i povećava rizik od mentalnih i fizičkih zdravstvenih problema“, kaže Harli Pasternak, autor bestselera The Body Reset Diet.

Preuzeto: Zdravahrana.com