Domaća supa
Sastojci:
- Pola kg piletine
- Pola kg junetine (može, a ne mora)
- 4-5 šargarepa
- 2 peršuna
- 2 paštrnjaka
- 1 celer
- 1 luk
- 4-5 krompira
- 1 kašika soli
- biber po želji
- 1 kašika vegete
Priprema:
Sve sastojke spremite i stavite u lonac. Nalijete sa dovoljno vode i pustite da provri, pa smanjite vatru. Dolivajte vodu po potrebi i pred kraj začinite po ukusu.
Ćuretina sa suvim šljivama
Sastojci:
- 4 ćureća filea
- 16 suvih šljiva, bez koštica
- 2 kašike maslinovog ulja
- So i biber po ukusu
- 1/2 šolje belog vina
Priprema:
Između ćurećih filea napravite džep i stavite po 4 suve šljive u svaki džep. Začinite fileove solju i biberom.
U tiganju zagrejte maslinovo ulje na srednjoj temperaturi. Pecite ćureći file sa obe strane dok ne dobije zlatno-smeđu boju.
Prebacite ih u pleh za pečenje i pecite ih u unapred zagrejanoj rerni na 180°C oko 20-25 minuta, ili dok ne budu sasvim kuvani.
U međuvremenu, u tiganju u kojem su se pržili fileovi, dodajte belo vino i kuvajte dok se količina tečnosti ne prepolovi.
Njujorški čizkejk
Sastojci:
- 250 g krekera ili keksa po izboru
- 100 g otopljenog putera
- 100 g šećera
- čaša soka po želji
Za fil:
- 250 g krem sira
- 150 g šećera
- so
- 100 g pavlake
- malo soka od limuna
- vanilin ekstrat
- 4 jajeta
- 2 žumanceta
Priprema:
Sameljite krekere, pa dodajte malo soli, šećer i puter. Mešajte dok ne dobijete gustu smesu, pa dolijte sok. Poravnajte testo od krekera na dno tepsije.
Mikserom mutite krem-sir, pa dodajte postepeno šećer, so, pavlaku, sok od limuna, jaja i na kraju vanilin ekstrat. Pravite pauzu od jednog ili dva minuta između dodavanja sastojaka. Kada se sve sjedini i postane penasto, uključite rernu na 180 stepeni.
Kašikom stavite fil preko napravljene kore, a zatim ubacite da se peče od 50 do 60 minuta.
Pre posluživanja kolač rashladite.
Prijatno!