Teleća čorba sa povrćem i rezancima
Sastojci:
- 500g telećeg mesa isečenog na kockice
- 1 glavica crnog luka
- 2 šargarepe
- 2 krompira
- 1 šolja rezanaca
- So, biber, suvi začin po ukusu
- Svež peršun za posipanje
Priprema:
U većoj šerpi propržite sitno iseckani luk na malo ulja dok ne postane staklast. Dodajte teleće meso isečeno na kockice i kratko propržite da se zapeče sa svih strana. Potom, ubacite iseckanu šargarepu i krompir isečen na kockice. Prelijte sve vodom da prekrije sastojke. Kuvajte na laganoj vatri oko 30-40 minuta ili dok meso i povrće ne omekšaju.
Dodajte rezance i kuvajte još 10 minuta.
Poslužite čorbu posutu svežim peršunom.
Musaka od krompira sa mlevenim mesom
Sastojci:
- 1kg krompira
- 500g mlevenog mesa (mešano svinjsko i goveđe)
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 2 šolje mleka
- 2 kašike brašna
- 2 jaja
- 100g rendanog sira
- So, biber, suvi začin po ukusu
Priprema:
Krompir oljuštite, operite i isecite na tanke kolutove. U tiganju propržite sitno iseckani luk i beli luk na malo ulja, dodajte mleveno meso i pržite dok meso ne postane braon boje. Umutite jaja sa mlekom, brašnom, solju i biberom.
U podmazanu tepsiju složite red krompira, red mesa, pa opet red krompira i red mesa. Prelijte smesu od jaja i mleka preko musake, pospite rendanim sirom i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 45-50 minuta ili dok musaka ne dobije lepu zlatno smeđu boju.
Čoko tartufi
Sastojci:
- 200 g čokolade
- 100 ml slatke pavlake
- 50 g putera
- 1 kašika meda (opciono)
- 1 kašičica ekstrakta vanile (opciono)
- 2 kašike ruma ili likera (opciono)
- 100 g kakao praha (za valjanje)
Priprema:
Iseckati čokoladu na sitne komade i staviti je u posudu. U šerpici zagrejati slatku pavlaku do tačke ključanja (ne sme da provri). Preliti toplu pavlaku preko čokolade, dodati puter i mešati dok ne dobijete glatku, sjajnu smesu. Po želji dodati med, vanilu ili rum, pa sve sjediniti.
Ostaviti u frižideru najmanje 2 sata dok se ne stegne dovoljno za oblikovanje.
Kašičicom vaditi smesu i rukama oblikovati kuglice. Svaku kuglicu uvaljati u kakao prah tako da bude ravnomerno prekrivena.
Gotove bombice poređati na tanjir i ostaviti ih u frižideru da očvrsnu.
Prijatno!