Predlažemo vam za nedeljni ručak

Nedeljni ručak

Teleća čorba sa povrćem i rezancima

Sastojci:

  • 500g telećeg mesa isečenog na kockice
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 šargarepe
  • 2 krompira
  • 1 šolja rezanaca
  • So, biber, suvi začin po ukusu
  • Svež peršun za posipanje

Priprema:

U većoj šerpi propržite sitno iseckani luk na malo ulja dok ne postane staklast. Dodajte teleće meso isečeno na kockice i kratko propržite da se zapeče sa svih strana. Potom, ubacite iseckanu šargarepu i krompir isečen na kockice. Prelijte sve vodom da prekrije sastojke. Kuvajte na laganoj vatri oko 30-40 minuta ili dok meso i povrće ne omekšaju.

Dodajte rezance i kuvajte još 10 minuta.

Poslužite čorbu posutu svežim peršunom.

Musaka od krompira sa mlevenim mesom

Sastojci:

  • 1kg krompira
  • 500g mlevenog mesa (mešano svinjsko i goveđe)
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 2 šolje mleka
  • 2 kašike brašna
  • 2 jaja
  • 100g rendanog sira
  • So, biber, suvi začin po ukusu

Priprema:

Krompir oljuštite, operite i isecite na tanke kolutove. U tiganju propržite sitno iseckani luk i beli luk na malo ulja, dodajte mleveno meso i pržite dok meso ne postane braon boje. Umutite jaja sa mlekom, brašnom, solju i biberom.

U podmazanu tepsiju složite red krompira, red mesa, pa opet red krompira i red mesa. Prelijte smesu od jaja i mleka preko musake, pospite rendanim sirom i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 45-50 minuta ili dok musaka ne dobije lepu zlatno smeđu boju.

Čoko tartufi

Sastojci:

  • 200 g čokolade 
  • 100 ml slatke pavlake
  • 50 g putera
  • 1 kašika meda (opciono)
  • 1 kašičica ekstrakta vanile (opciono)
  • 2 kašike ruma ili likera (opciono)
  • 100 g kakao praha (za valjanje)

Priprema:

Iseckati čokoladu na sitne komade i staviti je u posudu. U šerpici zagrejati slatku pavlaku do tačke ključanja (ne sme da provri). Preliti toplu pavlaku preko čokolade, dodati puter i mešati dok ne dobijete glatku, sjajnu smesu. Po želji dodati med, vanilu ili rum, pa sve sjediniti.

Ostaviti u frižideru najmanje 2 sata dok se ne stegne dovoljno za oblikovanje. 

Kašičicom vaditi smesu i rukama oblikovati kuglice. Svaku kuglicu uvaljati u kakao prah tako da bude ravnomerno prekrivena.

Gotove bombice poređati na tanjir i ostaviti ih u frižideru da očvrsnu.

Prijatno!



Tagovi:
Pročitajte još: