Potaž
Sastojci:
- preostalo povrće (tikvice, šargarepa, brokoli)
- 1 čen belog luka
- 1 glavica crnog luka
- pileća kocka za supu
- sok limuna
- Pavlaka za kuvanje 20% mm
- so i biber
Priprema:
U šerpi na malo biljnog ulja propržite crni i beli luk, dodajte povrće i sipajte 1l vode, zatim ubacite kocku od povrća i ostavite da se kuva 15 minuta. Sjedinite skuvano povrće štapnim ili običnim mikserom. Dodajte pavlaku za kuvanje od 20% mlečne masti i ostavite da se krčka narednih 5 minuta na tihoj vatri.
Punjeno belo meso sa noklicama i graškom
Sastojci:
- 450 g pilećeg belog mesa
- 100 g gauda sira
- 100 g pečenice
- 300 g brašna
- 2 jaja
- voda
- 1 kafena kašičica praška za pecivo
- 500 g zamrznutog graška
- šećer
- suncokretovo ulje
- mirođija
- so
Priprema:
Noklice ćemo napraviti tako što ćemo sipati brašno u činiju, dodati mu prašak za pecivo i jaja, kao i malo vode i mešaćemo sve dok ne dobijemo gusto testo. U dubljem tiganju ili u šerpici sipaćemo vodu, sačekaćemo da proključa i dodaćemo malo soli. U toj vodi ćemo zagrejati kašiku i onda ćemo tom kašikom da stavljamo testo u vodu i kuvati sve dok ne ispliva na površinu, a proces ćemo ponavljati dok ne potrošimo testo. Pileći file ćemo prerezati na polovinu, posoliti, pobiberiti i napuniti uz pomoć pečenice i Gauda sira, a zatim ćemo ga peći na tiganju na malo ulja. Potom ćemo je prebaciti u pleh i staviti u zagrejanu rernu na 10-12 min, na temperaturi od oko 200 stepeni. Grašak ćemo staviti u vodu da se kuva i kada proključa, ocedićemo ga. Zatim ćemo sipati preko njega malo ulja, šećera i mirođije, sve pomešati i servirati zajedno sa noklicama i graškom.
Oblande
Sastojci:
- 1 pakovanje oblandi
- 200 g čokolade
- 400 ml mleka
- 200 g oraha
- 400 g šećera
- 250 g maslaca
- 300 g mlevenog keksa
Priprema:
Zagrejaćemo mleko u većem tiganju ili šerpici, dodaćemo mu maslac isečen na komadiće, a zatim i šećer i sve ćemo mešati. Kada mleko proključa, dodaćemo mu i čokoladu isečenu na kockice i pustićemo da se otopi. Smesi dodajemo i mlevene orahe i mrvljeni keks, mešamo i ostavljamo da se prohladi. Nakon 5-10 minuta slažemo oblande, ravnomerno raspodeljujući masu po kori. Ređamo kore dok ne završimo sa slaganjem i sve prebacujemo u pleh, a zatim i u frižider da se kolač stegne, idealno preko noći.
Prijatno!