Predlažemo vam za nedeljni ručak

Nedeljni ručak

Potaž

Sastojci:

  • preostalo povrće (tikvice, šargarepa, brokoli)
  • 1 čen belog luka
  • 1 glavica crnog luka
  • pileća kocka za supu
  • sok limuna
  • Pavlaka za kuvanje 20% mm
  • so i biber

Priprema:

U šerpi na malo biljnog ulja propržite crni i beli luk, dodajte povrće i sipajte 1l vode, zatim ubacite kocku od povrća i ostavite da se kuva 15 minuta. Sjedinite skuvano povrće štapnim ili običnim mikserom. Dodajte pavlaku za kuvanje od 20% mlečne masti i ostavite da se krčka narednih 5 minuta na tihoj vatri.

Punjeno belo meso sa noklicama i graškom

Sastojci:

  • 450 g pilećeg belog mesa
  • 100 g gauda sira
  • 100 g pečenice
  • 300 g brašna
  • 2 jaja
  • voda
  • 1 kafena kašičica praška za pecivo
  • 500 g zamrznutog graška
  • šećer
  • suncokretovo ulje
  • mirođija
  • so

Priprema:

Noklice ćemo napraviti tako što ćemo sipati brašno u činiju, dodati mu prašak za pecivo i jaja, kao i malo vode i mešaćemo sve dok ne dobijemo gusto testo. U dubljem tiganju ili u šerpici sipaćemo vodu, sačekaćemo da proključa i dodaćemo malo soli. U toj vodi ćemo zagrejati kašiku i onda ćemo tom kašikom da stavljamo testo u vodu i kuvati sve dok ne ispliva na površinu, a proces ćemo ponavljati dok ne potrošimo testo. Pileći file ćemo prerezati na polovinu, posoliti, pobiberiti i napuniti uz pomoć pečenice i Gauda sira, a zatim ćemo ga peći na tiganju na malo ulja. Potom ćemo je prebaciti u pleh i staviti u zagrejanu rernu na 10-12 min, na temperaturi od oko 200 stepeni. Grašak ćemo staviti u vodu da se kuva i kada proključa, ocedićemo ga. Zatim ćemo sipati preko njega malo ulja, šećera i mirođije, sve pomešati i servirati zajedno sa noklicama i graškom.

Oblande

Sastojci:

  • 1 pakovanje oblandi
  • 200 g čokolade
  • 400 ml mleka
  • 200 g oraha
  • 400 g šećera
  • 250 g maslaca
  • 300 g mlevenog keksa

Priprema:

Zagrejaćemo mleko u većem tiganju ili šerpici, dodaćemo mu maslac isečen na komadiće, a zatim i šećer i sve ćemo mešati. Kada mleko proključa, dodaćemo mu i čokoladu isečenu na kockice i pustićemo da se otopi. Smesi dodajemo i mlevene orahe i mrvljeni keks, mešamo i ostavljamo da se prohladi. Nakon 5-10 minuta slažemo oblande, ravnomerno raspodeljujući masu po kori. Ređamo kore dok ne završimo sa slaganjem i sve prebacujemo u pleh, a zatim i u frižider da se kolač stegne, idealno preko noći. 

Prijatno!



Tagovi:
Pročitajte još: