Predlažemo vam za nedeljni ručak

Recept

Krem supa od kelja i tikvica

Sastojci:

  • 1 glavica crnog luka
  • 1 čen belog luka
  • 1 srednja tikvica
  • 2 šake listova kelja (iseckati)
  • 500 ml vode
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • Po ukusu so i biber
  • 1 kašičica pavlake

Priprema:

Na maslinovom ulju propržite sitno seckani crni i beli luk dok ne omekšaju. Dodajte seckanu tikvicu i pržite još 3-4 minuta. Ubacite kelj i nalijte vodom ili bujonom. Kuvajte 15 minuta dok sve ne omekša. Sklonite s vatre i izmiksajte štapnim mikserom dok ne dobijete glatku krem supu. Vratite na kratko na vatru, dodajte so, biber i po želji kašiku pavlake. 

Pileći rižoto

Sastojci:

  • 250 gr piletine
  • 200 gr pirinča
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 šargarepa
  • 1 crvena paprika
  • 200 gr šampinjona
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 700 ml supe
  • Po ukusu: so, biber, začini

Priprema:

Pileće meso posolite i pobiberite, pa propržite na malo ulja dok ne porumeni i ostavi sa strane. Luk, šargarepu, papriku i pečurke iseckajte na sitno. U tiganju rastopite malo maslaca i proprži crni luk dok ne postane staklast. Dodajte beli luk, šargarepu i papriku, pa dinstajte 5 minuta. Dodajte pečurke, pa sve zajedno dinstajte još nekoliko minuta dok puste vodu i omekšaju. Ubacite pirinač, kratko propržite dok ne postane staklast, pa postepeno dodajte po malo supe, neprestano mešajući. Kada je rižoto skoro kuvan (nakon oko 15-18 minuta), dodajte prženu piletinu i začine po ukusu. Na kraju možete da dodate i malo parmezana ili kašiku pavlake za dodatnu kremastost. 

Slatke rolnice

Sastojci:

  • 6 kriški tost hleba
  • 2 jaja
  • 3 kašike mleka
  • 1 kašičica ekstrakta od vanile
  • Prstohvat cimeta
  • 3 kašike namaza po želji (eurokrem, džem …)

Za posipanje:

  • Šećer u prahu i cimet

Priprema:

Svaku krišku hleba istanjite oklagijom. Namažite fil po sredini i urolajte čvrsto. Umutite jaja, mleko, vanilu i cimet. Rolnice umačite u tu smesu. Pecite na malo putera na srednje jakoj vatri dok ne porumene sa svih strana. Po želji, uvaljajte ih u smešu šećera i cimeta ili pospite šećerom u prahu.

PRIJATNO!



Tagovi:
Pročitajte još: