Krem supa od kelja i tikvica
Sastojci:
- 1 glavica crnog luka
- 1 čen belog luka
- 1 srednja tikvica
- 2 šake listova kelja (iseckati)
- 500 ml vode
- 1 kašika maslinovog ulja
- Po ukusu so i biber
- 1 kašičica pavlake
Priprema:
Na maslinovom ulju propržite sitno seckani crni i beli luk dok ne omekšaju. Dodajte seckanu tikvicu i pržite još 3-4 minuta. Ubacite kelj i nalijte vodom ili bujonom. Kuvajte 15 minuta dok sve ne omekša. Sklonite s vatre i izmiksajte štapnim mikserom dok ne dobijete glatku krem supu. Vratite na kratko na vatru, dodajte so, biber i po želji kašiku pavlake.
Pileći rižoto
Sastojci:
- 250 gr piletine
- 200 gr pirinča
- 1 glavica crnog luka
- 1 šargarepa
- 1 crvena paprika
- 200 gr šampinjona
- 2 čena belog luka
- 1 kašika maslinovog ulja
- 700 ml supe
- Po ukusu: so, biber, začini
Priprema:
Pileće meso posolite i pobiberite, pa propržite na malo ulja dok ne porumeni i ostavi sa strane. Luk, šargarepu, papriku i pečurke iseckajte na sitno. U tiganju rastopite malo maslaca i proprži crni luk dok ne postane staklast. Dodajte beli luk, šargarepu i papriku, pa dinstajte 5 minuta. Dodajte pečurke, pa sve zajedno dinstajte još nekoliko minuta dok puste vodu i omekšaju. Ubacite pirinač, kratko propržite dok ne postane staklast, pa postepeno dodajte po malo supe, neprestano mešajući. Kada je rižoto skoro kuvan (nakon oko 15-18 minuta), dodajte prženu piletinu i začine po ukusu. Na kraju možete da dodate i malo parmezana ili kašiku pavlake za dodatnu kremastost.
Slatke rolnice
Sastojci:
- 6 kriški tost hleba
- 2 jaja
- 3 kašike mleka
- 1 kašičica ekstrakta od vanile
- Prstohvat cimeta
- 3 kašike namaza po želji (eurokrem, džem …)
Za posipanje:
- Šećer u prahu i cimet
Priprema:
Svaku krišku hleba istanjite oklagijom. Namažite fil po sredini i urolajte čvrsto. Umutite jaja, mleko, vanilu i cimet. Rolnice umačite u tu smesu. Pecite na malo putera na srednje jakoj vatri dok ne porumene sa svih strana. Po želji, uvaljajte ih u smešu šećera i cimeta ili pospite šećerom u prahu.
PRIJATNO!