Predlažemo vam za nedeljni ručak

Recept dana

Kari piletina sa pavlakom

Sastojci: 

  • 500 g pilećeg belog mesa
  • 2 kašike ulja
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašičica rendanog svežeg đumbira
  • 1–1,5 kašičica karija u prahu
  • 200 ml pavlake za kuvanje
  • 100 ml paradajz pirea
  • po ukusu soli i bibera
  • prstohvat čilija ili ljute paprike

Priprema:

U tiganju zagrejte ulje ili puter i proprži luk dok ne omekša i postane staklast. Dodajte beli luk i đumbir, pa pržite još 1-2 minuta. Dodajte kockice piletine i pržite ih dok ne dobiju zlatnu boju sa svih strana. Umešajte kari prah i kratko propržite da pusti aromu. Dodajte paradajz pire, promešajte i kuvajte 5 minuta da se sos malo zgusne. Sipajte pavlaku za kuvanje, posolite i pobiberi po ukusu. Po želji dodajte i malo ljutine. Smanjite vatru i krčkajte još 10-15 minuta dok piletina ne postane sočna i mekana, a sos kremast. 

Pospite peršunom ili korijanderom pre serviranja.

Pečene paprike

Sastojci:

  • 2 kg crvenih mesnatih paprika
  • 200 ml vinskog sirćeta
  • 100 ml ulja
  • 4–5 čenova belog luka
  • po ukusu soli
  • 1 kašika šećera
  • malo bibera u zrnu

Priprema:

Paprike ispecite u rerni ili na roštilju dok ne dobiju crne fleke. Stavite ih u kesu da omekšaju i lakše se ljušte.  Oljuštite paprike, odstranite seme i peteljke, pa ih isecite na trake. 

U šerpi pomešajte sirće, ulje, so, šećer i biber, pa kratko prokuvajte da se sve poveže. Prelijte paprike dobijenim prelivom i ostavite da se ohladi.

Slatke štanglice

Sastojci:

Za koru:

  • 200 g brašna
  • 100 g margarina ili putera
  • 1 kašika šećera
  • 1 jaje

Za čokoladni fil:

  • 150 g crne čokolade
  • 100 g putera
  • 100 g šećera u prahu
  • 100 g mlevenih oraha

Za gornji sloj:

  • 200 g mlevenih oraha
  • 150 g šećera
  • 1 dl mleka
  • 50 g putera
  • Za dekoraciju:
  • po želji malo otopljene čokolade i mlevenih oraha

Priprema:

Umesiti testo od brašna, putera, šećera i jajeta, pa razvući u pleh i ispeći kratko (oko 10 minuta na 180°C). 

Za fil otopiti čokoladu sa puterom, umešati šećer u prahu i orahe, pa rasporediti preko kore. Gornji sloj se pravi tako što se mleko, šećer i puter prokuvaju, pa doda mleveni orah. Ovu smesu rasporediti preko čekoladnog fila. 

Kada se kolač ohladi, preliti otopljenom čokoladom i posuti mlevenim orasima. Seći na štanglice ili kocke.

Prijatno!



Tagovi:
Pročitajte još: