Predlažemo vam za nedeljni ručak

Nedeljni ručak

Pileći paprikaš sa testom

Sastojci:

  • 600 g belog mesa
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 zelena paprika
  • 1 šargarepa
  • 4 krompira
  • 100 g testenine
  • Ulje po potrebi
  • So i biber po ukusu
  • Kašičica aleve paprike
  • Malo seckanog peršuna

Priprema:

Na malo ulja propržite sitno seckan crni luk dok ne postane staklast, zatim dodajte seckanu šargarepu i papriku. Kada povrće omekša, ubacite pileće meso isečeno na komade i nastavite da dinstate dok meso ne dobije lepu zlatnu boju i upije miris začina. Dodajte alevu papriku i sve kratko propržite, tek toliko da pusti aromu. Nakon toga, sipajte toplu vodu da pokrije sve sastojke, ubacite krompir isečen na kockice, posolite, pobiberite i kuvajte na srednjoj vatri dok povrće ne omekša, a meso ne postane mekano i sočno. Po potrebi dodajte još malo vode ako ispari.

Kada je paprikaš skoro gotov, dodajte testeninu i kuvajte još 10–12 minuta, dok testenina ne omekša i ne upije deo sosa. Na kraju pospite seckanim peršunom i ostavite da odstoji nekoliko minuta pre služenja. Rezultat je gust, mirisan i neodoljivo ukusan paprikaš koji će svi tražiti da ponovite.

Belolučene paprike

Sastojci:

  • 5 kg mesnatih crvenih paprika
  • 300 g belog luka
  • 1 veza peršuna
  • 150 ml sirćeta (9%)
  • 150 ml ulja
  • 2 kašike soli
  • 1 kašika šećera
  • Biber u zrnu (po ukusu)

Priprema:

Paprike operite i stavite da se peku. Pecite ih dok ne dobiju ravnomernu, rumenu koricu i karakterističan miris dima. Nakon pečenja, stavite ih u veću posudu, poklopite i ostavite 15–20 minuta da „odstoje“. Para će omekšati koru, pa će se paprike lakše oljuštiti. Zatim ih pažljivo očistite od kožice i semenki, vodeći računa da ostanu cele i meke.

U posebnoj posudi sjedinite ulje, sirće, so i šećer. Dodajte sitno seckani beli luk, naseckan peršun i nekoliko zrna bibera. Ova marinada daje paprikama onaj prepoznatljiv miris i pikantan ukus. Sve dobro promešajte dok se sastojci ne sjedine i so i šećer ne rastvore. Marinadu je najbolje praviti neposredno pre ređanja paprika, kako bi sveže arome bile najizraženije.

U posudu ređajte paprike sloj po sloj. Nakon svakog sloja prelijte ih pripremljenom marinadom, pa nastavite dok ne utrošite sve paprike. Na kraju ih lagano pritisnite tanjirom kako bi ispustile prirodni sok i upile sve začine. Ostavite ih da odstoje na hladnom mestu ili u frižideru pre služenja.

Oreo kuglice

Sastojci:

  • 38 oreo keksa
  • 226 g krem sira (na sobnoj temperaturi)
  • 1 šolja (oko 200 g) bele čokolade ili belih čokoladnih kapljica za topljenje

Za dekoraciju: 

  • mrvljeni oreo keks, otopljena tamna čokolada, šarene mrvice…

Priprema:

Najpre usitnite oreo kekse. Stavite ih u blender ili seckalicu i miksajte dok ne dobijete fine mrvice. Ako nemate blender, stavite kekse u kesu sa zatvaračem i pređite oklagijom dok se potpuno ne usitne.

U većoj posudi pomešajte mrvljene kekse i krem sir. Mikserom ili špatulom sjedinite smesu dok ne postane kompaktna i glatka. 

Pomoću kašike za sladoled ili obične kašičice uzimajte po malo smese i oblikujte kuglice (oko 2–3 cm prečnika). Poređajte ih na tacnu obloženu papirom za pečenje i stavite u frižider na najmanje sat da se stegnu. Belu čokoladu stavite u činiju i otopite u mikrotalasnoj ili na pari, prema uputstvu na pakovanju. Ako je čokolada pregusta, možete dodati kap-dve ulja i dobro promešati.

Svaku ohlađenu kuglicu zabodite na čačkalicu ili viljušku i umočite u otopljenu čokoladu. Položite je nazad na papir za pečenje da se stegne.

Ako želite dekoraciju, odmah pospite mrvicama oreo keksa, čokoladnim kapljicama ili šarenim mrvicama dok je čokolada još mekana.

Stavite kuglice u frižider još oko sat vremena da se potpuno stegnu. Po želji, možete ih dodatno preliti tankim mlazom tamne čokolade.

Prijatno!



Tagovi:
Pročitajte još: