Predlažemo vam za nedeljni ručak

Nedeljni rucak

Supa sa knedlama

Sastojci:

Za knedle:

  • 400 gr bajatih zemički
  • 250 gr mlevene džigerice
  • 500 ml vrelog mleka
  • 2 jaja
  • 1 crni luk (sitno seckan)
  • 1 šaka peršuna
  • 1 šaka majčine dušice
  • 2 kašike putera
  • so i biber

Za čorbu:

  • 1 veza povrća za supu (šargarepa, celer, praziluk)
  • 2–3 litra vode
  • so i biber

Priprema:

Povrće stavite u lonac sa vodom i kuvajte 30–40 minuta. Zemičke preliti vrelim mlekom, ostaviti da omekšaju. Propržiti luk na puteru, pa dodati omekšali hleb, džigericu, jaja, začine i sve dobro izmešati. Oblikovati knedle i ubaciti u čorbu. Kuvati još 10–15 minuta. 

Pečeni svinjski vrat

Sastojci 

  • 4 kriške svinjskog vrata (debljine oko 1 cm)
  • 3 velika crna luka (seckana na kockice)
  • 3 čena belog luka (proceđena kroz presu)
  • 3 kašike ulja ili maslinovog ulja
  • 1 kašičica slatke paprike
  • 1 kašičica majčine dušice
  • 1 kašičica senfa
  • so i biber po ukusu
  • ½ šolje vode ili čorbe
  • peršun za ukrašavanje (po želji)

Priprema:

Svinjski vrat posolite, pobiberite i pospite paprikom i majčinom dušicom. U malo ulja pomešajte senf i beli luk, pa premažite meso i ostavite u frižideru najmanje 1 sat (idealno preko noći). Na vrelom ulju kratko ispržite svaku krišku sa obe strane, tek koliko da dobije zlatnu boju. U vatrostalnu posudu poređajte red luka, zatim meso, pa ponovo luk. Prelijte vodom ili čorbom. 

Pokrijte folijom ili poklopcem i pecite u rerni zagrejanoj na 180°C oko 60 minuta. Zatim otkrijte i pecite još 15–20 minuta, dok meso ne porumeni, a sos ne postane gust i aromatičan.

Kolač od jabuka i cimeta

Sastojci:

Za testo:

  • 400 gr jabuka
  • 300 gr brašna + malo za posipanje kalupa
  • ½ kesice praška za pecivo
  • 1 kašičica cimeta
  • 200 gr putera (sobne temperature) + malo za podmazivanje
  • 1 prstohvat soli
  • 200 gr šećera
  • 3 jaja 
  • 40 ml mleka

Za preliv:

  • 50 gr smeđeg šećera
  • 4 kašičice cimeta

Priprema:

Oljuštite jabuke, uklonite jezgro i isecite ih na sitne kockice. Pomešajte brašno, prašak za pecivo i 1 kašičicu cimeta. 

Umutite puter, šećer i prstohvat soli dok ne postanu penasti. Dodajte jaja jedno po jedno, mešajući posle svakog. Naizmenično dodajte mešavinu brašna i mleko. Umešajte kockice jabuke.

Kalup prečnika 26 cm podmažite i pobrašnjavite. Sipajte testo u kalup i po površini ravnomerno pospite mešavinu smeđeg šećera i preostale 4 kašičice cimeta.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta. Po želji preliti malo čokoladom.

Prijatno!



Tagovi:
Pročitajte još: