Supa sa knedlama
Sastojci:
Za knedle:
- 400 gr bajatih zemički
- 250 gr mlevene džigerice
- 500 ml vrelog mleka
- 2 jaja
- 1 crni luk (sitno seckan)
- 1 šaka peršuna
- 1 šaka majčine dušice
- 2 kašike putera
- so i biber
Za čorbu:
- 1 veza povrća za supu (šargarepa, celer, praziluk)
- 2–3 litra vode
- so i biber
Priprema:
Povrće stavite u lonac sa vodom i kuvajte 30–40 minuta. Zemičke preliti vrelim mlekom, ostaviti da omekšaju. Propržiti luk na puteru, pa dodati omekšali hleb, džigericu, jaja, začine i sve dobro izmešati. Oblikovati knedle i ubaciti u čorbu. Kuvati još 10–15 minuta.
Pečeni svinjski vrat
Sastojci
- 4 kriške svinjskog vrata (debljine oko 1 cm)
- 3 velika crna luka (seckana na kockice)
- 3 čena belog luka (proceđena kroz presu)
- 3 kašike ulja ili maslinovog ulja
- 1 kašičica slatke paprike
- 1 kašičica majčine dušice
- 1 kašičica senfa
- so i biber po ukusu
- ½ šolje vode ili čorbe
- peršun za ukrašavanje (po želji)
Priprema:
Svinjski vrat posolite, pobiberite i pospite paprikom i majčinom dušicom. U malo ulja pomešajte senf i beli luk, pa premažite meso i ostavite u frižideru najmanje 1 sat (idealno preko noći). Na vrelom ulju kratko ispržite svaku krišku sa obe strane, tek koliko da dobije zlatnu boju. U vatrostalnu posudu poređajte red luka, zatim meso, pa ponovo luk. Prelijte vodom ili čorbom.
Pokrijte folijom ili poklopcem i pecite u rerni zagrejanoj na 180°C oko 60 minuta. Zatim otkrijte i pecite još 15–20 minuta, dok meso ne porumeni, a sos ne postane gust i aromatičan.
Kolač od jabuka i cimeta
Sastojci:
Za testo:
- 400 gr jabuka
- 300 gr brašna + malo za posipanje kalupa
- ½ kesice praška za pecivo
- 1 kašičica cimeta
- 200 gr putera (sobne temperature) + malo za podmazivanje
- 1 prstohvat soli
- 200 gr šećera
- 3 jaja
- 40 ml mleka
Za preliv:
- 50 gr smeđeg šećera
- 4 kašičice cimeta
Priprema:
Oljuštite jabuke, uklonite jezgro i isecite ih na sitne kockice. Pomešajte brašno, prašak za pecivo i 1 kašičicu cimeta.
Umutite puter, šećer i prstohvat soli dok ne postanu penasti. Dodajte jaja jedno po jedno, mešajući posle svakog. Naizmenično dodajte mešavinu brašna i mleko. Umešajte kockice jabuke.
Kalup prečnika 26 cm podmažite i pobrašnjavite. Sipajte testo u kalup i po površini ravnomerno pospite mešavinu smeđeg šećera i preostale 4 kašičice cimeta.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta. Po želji preliti malo čokoladom.
Prijatno!





