PREDLOG NOVIH MERA Dozvoljeni skupovi do 1000 ljudi

Na predlog Kriznog štaba, zabrana okupljanja za više od 50 ljudi biće preinačena u ograničenje na više od 1.000 osoba. Novi predlog ublažavanja restriktivnih mera stupiće na snagu odmah po usvajnju u Vladi Srbije.

Od proglašenja vanrednog stanja u zemlji 19. marta zbog korona virusa, nekoliko puta se menjalo ovo ograničenja. U samom jeku zaraze, okupljanje nije bilo dozvoljeno za više od pet osoba, a relaksiranjem mera smo ih sveli na 50 duša u jednom prostoru. Krizni štab sada najavljuje dodatno opuštanje ovih mera.

Tako je krajem prošlog meseca i najavio epidemiolog i član kriznog štaba dr Predrag Kon. On je najavio da će većina mera prevencije biti ukinute, ili znatno relaksirane, osim zabrane okupljanja koju moramo što duže da zadržimo.

Predrag Kon
Predrag Kon

– Ono što će se zadržati je zabrana okupljanja, naročito u zatvorenom prostoru, to ćemo morati da poštujemo ako ne želimo drugi talas pred samo leto. To znači da se mora vratiti i javni prevoz, zapošljavanje i rad, ali uz korišćenje mera zaštite. Ako ignorišemo prisustvo ovog virusa, onda nije nemoguće da ćemo imati probleme. Iskreno se nadam da će biti razumevanja od strane javnosti i naše populacije – kazao je tada epidemiolog Predrag Kon.

Preuzeto: blic.rs