Predsednica opštine Apatin obišla radove na uređenju crkve u Sonti

U toku su radovi na rekonstrukciji fasade na katoličkoj crkvi „Sv. Lovre“ u Sonti. Za prvu veću rekonstrukciju fasade posle više od 40 godina novac su obezbedili donatori, dok je lokalna samouprava u proteklom periodu značajnim sredstvima pomogla radove na uređenju unutrašnjosti ovog sakralnog objekta izgrađenog 1864. godine.


Predsednica opštine Apatin Dubravka Korać, danas je sa svojim pomoćnikom za komunalnu oblast i ruralni razvoj Tomislavom Silađijem, obišla radove na uređenju fasade i unutrašnjosti crkve, a za šta je lokalna samouprava izdvojila značajna novčana sredstva.


Apatin je multinacionalna i multikonfesionalna sredina, tako da je i zadatak lokalne samouprave da pomogne i podrži radove na održavanju verskih objekata. Posebno bi se zahvalila župniku Kujundžiću u Sonti jer je uzimajući u obzir da crkva „Sv. Lovre“ spada među najstarije, jedan od najodržavanijih u opštini Apatin, poručila je Dubavka Korać.
Župnik crkve Sv. Lovre u Sonti, Josip Kujundžić kaže da se u ovoj župi poslednjih nekoliko godina u verske objekte uloženo preko 100 000 evra.
Puno je toga urađeno u Sonti. Posebno bi naglasio pomoć lokalne samuprave, opštine Apatin koja je značajnim sredstvima pomogla zamenu podova u ovom objektu, ceo posao je koštao oko 20 000 evra. Poslednje za šta smo obezbedili sredstva je obnova fasade na crkvi čiji su radovi u toku. Kujundžić podseća na raniju rekonstrukciju krova, nabavku novih klupa u crkvi i uređenje groblja koje je bilo zpušteno, a namera mu je kako kaže da u budućem periodu zameni dotrajala zvona.


Mnogo smo uradili, i moram da napomenem da je većinu radova, molbi i želja katoličke zajednice u Sonti, najviše podržala opština Apatin i njeno rukovodstvo. Ova saradnja je za primer i na tome sam veoma zahvalan, poručio je Kujundžić.