Prehlada i sport

Kod dece je najbitnije zdravlje u svakom smislu te reči. Najpotrebniji je san i zdrava ishrana, kao i zdrava sportska aktivnost, ovo sve je jako bitno za jačanje imuniteta deteta.

Virusi i infekcije su usko povezani. Tačnije prehladu izazivaju razni virusi. 

Roditelji veoma često misle da je razlog prehlade kod deteta hladan vazduh, neki ledeni sok ili čak promaja. Ali to nema veze sa prehladom, ako je imunitet deteta jak, do prehlade neće doći ako se dete prilikom neke sportske aktivnosti izlaže hladnom vazduhu ili pije ledeni sok.

Hladan prostor je pogodan za razmožavanje i širenje virusa, ali hladnoća nije glavni krivac svake prehlade.

Prehlada nije uvek povezana sa temperaturom, ali kada dete dobije visoku temperaturu onda virus sam po sebi opterećuje dete i otežava mu svaki vid aktivnosti. Pa samim tim, dete treba da prekine svaki vid sportske aktivnosti tj. dete treba da miruje i podlegne se lečenju. Dodatno opterećenje ne treba detetu koje je bolesno, jer to može dodatno opteretiti srce i mozak.

Dete nakon lečenja, koje je trajalo svega par dana, treba postepeno da se vraća sportskim aktivnostima. Kad dete bude psihički i fizički spremno na određene napore tokom aktivnosti, tek tada treba da ih izvodi. Imunitet deteta je od najvećeg značaja.

Ako se desi da dete zakašlje ili ponekad kine, ne mora značiti da se prehlada vraća i da dete treba skinuti sa treninga. U tim situacijama treba pitati dete da li se dobro oseća i obaviti rutinski pregled kako bi utvrdili da je s detetom sve u redu. 

Posebnu pažnja se treba posvetiti unosom vitamina i način detetove ishrane, samim tim, imunitet deteta se jača i manje je podložno virusima.

Piše: Vanja