Preko 250 miliona za investicije u Apatinu tokom 2018. godine

S obzirom na to da smo zagazili u drugu polovinu novembra i da je godina na izmaku, pokušali smo sumirati rezultate rada lokalne samouprave tokom 2018. godine kada su investicije u pitanju. Sagovornik na ovu temu bio nam je Jevto Milojević, pomoćnik predsednika opštine Apatin za investicije.

350 miliona – plan za 2019. godinu

– U 2018. godini u opštini Apatin investirano je ukupno 254 miliona dinara, što je u odnosu na budžet koji smo imali nešto malo više od 25 posto. Ekonomisti smatraju da je to razvojni budžet, jer čim pređe 25 posto od postojećih sredstava svrstava se u tu kategoriju. Po tom osnovu lokalna samouprava bi trebala da bude zadovoljna, ali mi koji ovde radimo mišljenja smo da smo mogli još više, iskren je Milojević, koji ističe da im je najveći propust taj što nisu uspeli još više sredstava da dobiju od Pokrajine i Republike.

– Dobra je stvar što smo uvideli sopstvene propuste i Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj već je počela sa pripremom novih projekata kako bi opština Apatin već u februaru mogla da aplicira kod Pokrajine i Vlade RS, kaže pomoćnik predsednika opštine za investicije.

Najveći iznos sredstava za investicije u opštini Apatin u 2018. godini, od pomenutih 254 miliona, izdvojen je iz budžeta opštine, tačnije, 167 miliona za investicije izdvojila je opština, 16 miliona Republika Srbije i Autonomna pokrajina Vojvodina  oko 70 miliona.

– Time nismo najzadovoljniji. Da smo od Republike i Pokrajine dobili isto koliko smo izdvojili iz sopstvenog budžeta, to bi onda bila idealna priča od oko 350 miliona, ka čemu težimo u 2019. godini, ističe Jevto Milojević.

Milojević: ,,Sva sredstva iz samodoprinosa su potrošena”

Prema rečima Jevte Milojevića, na vodosnabdevanje i zaštitu voda ove godine je potrošeno oko 55 miliona dinara, dok je u saobraćajnu infrastrukturu uloženo je oko 75 miliona.

– Za primarnu zdravstvenu zaštitu izdvojeno je 10-tak miliona, ali tu naglašavam da su ti novci namenjeni za ugradnju lifta i novo sanitetsko vozilo, a tokom cele godine opština je za potrebe primarne zdravstvene zaštite izdvojila čak 40 miliona, a ne tako davno, 2015. godine, prethodna vlast je za zdravstvo izdvojila svega milion i 300 hiljada dinara, priseća se Milojević i naglašava da je konsolidacija budžeta jedan od najvećih uspeha današnje vlasti.

Što se predškolskog obrazovanja tiče, za te je potrebe ove godine izdvojeno blizu 40 miliona. Kod osnovnog obrazovanja takođe su izdvojena značajna sredstva, za rekonstrukciju krova u Prigrevici, zamenu prozora u Kupusini i u Sonti.

– Sva sredstva iz samodoprinosa su utrošena, i moram da naglasim da smo značajan deo posla uradili upravo zahvaljujući samodoprinosu građana opštine Apatin, naglasio je Jevto Milojević analizirajući rezultate rada lokalne samouprave.

Investicije u selima apatinske opštine

Prema rečima pomoćnika predsednika opštine za investicije, ove godine najviše sredstava izdvojeno je za Prigrevicu.

– Ove godine najbolje je prošla Prigrevica kada su sela u pitanju. Napravljen je atarski put od 17 miliona, teretana na otvorenom od 5, 10 miliona je izdvojeno za krov škole, isto toliko ulaže se u objekat PU ,,Pčelica” u ovom selu. U Sonti je urađen atarski put, a izdvojena su i sredstva za školu, s tim da ćemo iduće godine povesti računa da ovo najveće selo u opštini dobije više. Kada je Kupusina u pitanju, nakon komasacije koju smo uradili, počeli smo da radimo 30 km atarskih puteva, a za iduću godinu će najverovatnije ovo selu, uz Svilojevo i Sontu, dobiti još neki atarski put. Za sada je na atarske puteve u selima utrošeno oko 30 miliona, a ako u 2019. budemo imali 60 bićemo prezadovoljni. Uzdamo se u pomoć države i pokrajine, izjavio je Milojević.

Završetak rekonstrukcije ulice Petefi Šandora

Radovi na ulici Petefi Šandora, posao vredan oko 20 miliona dinara, konačno će biti započeti. Izvođač radova je ,,Sombor Elektro” Sombor, a Milojević je, u vezi sa ovom temom, još jednom iskoristio priliku da se izvini građanima Apatina, naročito onima koji žive u pomenutoj ulici.

– Ono zbog čega mi kasnimo ovoliko sa rekonstrukcijom ulice Petefi Šandora i zbog čega me je sramota od naših sugrađana, jeste problem koji je nastao između Elektrovojvodine i nas. Oni treba da izvrše kabliranje u ulici Petefi Šandora. Sve bandere treba da budu povađene i  ljudi koji koji žive u ulici Petefi Šandora podzemno će dobijati struju. Sve vreme, zapravo, čekamo da Elektrodistribucija završi to kabliranje. Zvanični radovi počinju ovih dana, a može ih usporiti samo pomenuto kabliranje i vremenski uslovi. Samo postavljanje trotoara i asfaltiranje ne bi trebalo da traje više od 30 do 40 dana. Bio bih prezadovoljan kada bismo uspeli  da postavimo trotoare, struju i ivičnjake, pa neka asfalt i ostane za proleće. Ova ulica će dobiti svoj pravi i konačan izgled tek kada i pejzažne arhitekte završe svoj deo posla. Verujem da će tad građani Apatina  imati potpuno drugu sliku o ulici Petefi Šandora. Ponovio bih još jednom, jer sam na poslednjoj Skupštini ponovo bio optužen za menjanje projekta, da je projekat za rekonstrukciju ulice Petefi Šandora urađen 2014. godine i mi bukvalno ništa nismo promenili, a za šta sam novinarima već prilagao dokaz, priča Jevto Milojević.

Nova radna mesta u 2019. godini?!

Pomoćnik predsednika opštine za investicije istakao je da je predsednik RS, Aleksandar Vučić, već u dva navrata javno obećao pomoć opštinama Vrbas i Apatin.

– Pre nedelju dana imali smo razgovore sa jedom delegacijom iz Kine, te se iskreno nadam da će u 2019. godini konačno i u Apatin doći neka ozbiljnija investicija po pitanju zapošljavanja, a ovde mislim na kompaniju koja bi uposlila do 300 ljudi, što bi za ovu opštinu i naš budžet značilo mnogo, rekao je za kraj našeg razgovora Jevto Milojević.

Izvor: www.025info.rs i soapatin.org