fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Premijerka Brnabić gostovala na CNN: “Ovo nije geopolitičko pitanje, više je razloga za uspeh pri vakcinaciji”

Nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dao intervju za “Euronews” povodom masovne vakcinacije, isto je učinila premijerka Brnabić, samo za CNN.

Voditeljku prestižne televizije iznenadilo je to da u našoj zemlji građani mogu da biraju između tri leka protiv korona virusa.

– Srbija je druga zemlja u Evropi po vakcinaciji iza Ujedinjenog Kraljevstva, a u ovoj državi građani mogu čak i da biraju između tri različite vakcine – rekla je premijerka u intervjuu za CNN.

Premijerka je objasnila da je rani proces pregovora doveo do uspešnih rezultata.

– Mnogo ranije vlast u Srbiji je vakcinaciju shvatila kao ključni prioritet u našoj zemlji. Ceo proces je vodio predsednik Srbije Aleksandar Vučić uz podršku mene kao premjerke, ali i cele Vlade. Odmah smo dolučili da krenemo u direktni proces pregovora sa raznim proizvođačima ne posmatrajući vakcinaciju kao geopolitičko pitanje već kao ono što jeste pitanje zdravlja.

Što se tiče digitalizacije, dodaje premijerka, ona je dosta pomogla u samom procesu koji ide veoma brzo.

– Drugi deo našeg uspeha leži u procesu digitalizacije koja nam je pomogla da vrlo brzo imamo pametan informacioni sistem baziran na artificijijalnoj inteligenciji, koji čini ceo proces transparentnim za naše građane i za nas veoma lakim za rukovođenje.

Brnabić je istakla da ne želi da komentariše “geopolitičko pitanje” povodom nabavke vakcina, već je iznela potpuno suprotan stav.

– Uopšte ne želim ni da učestvujem u tim konverzacijama. Ovo je ključna stvar u svetu i nema nikakve veze sa politikom ni geopolitikom i kao zemlja koja želi da postane deo Evropske unije i njen član učestvovali smo u svim programima za dobijanje vakcine. Kao mala zemlaj smo donirali 2,1 miliona evra kroz Evropsku komisiju za dobijanje vakcine za benefit svih nas. Takođe smo i deo Kovaks mehanizma, ali smo mislili da je pametno da pregovaramo sa svim drugim proizvođačima.

Preuzeto: 24sedam.rs/

Tagovi:
Pročitajte još: