Preminulo još 5 osoba, novozaraženih još 276

Prema poslednjem preseku, još pet žrtava kovida 19, novozaraženih je 276. Testirana 9.922 uzorka. Na respiratorima 118 pacijenata.

15:56
Kisić Tepavčević: Kolektivini imunitet je dinamičan pojam
Kisić Tepavčević: Kolektivini imunitet je dinamičan pojam koji zavisi od više faktora.

“Jedan je dužina imuniteta nakon preležene bolesti, a sledeći je da li postoji vakcina i koliko dugo posle vakcine postoji imunitet. Novorođena deca smanjuju kolektivni imunitet, kao u preminule osobe. To se stalno menja”, istakla je Kisić Tepavčevićeva.

Prema njenim rečima, prema sadašnjim procenama kolektivini imunitet koji bi mogao da spreči širenje bolesti je oko 50-60 odsto.

“Da li će da raste i u kom stepenu zavisi od svih faktora. Kako bude jačao naš kolektivni imuntet, virus će slabiti. On je štit za sve zarazne bolesti. Dosta smo jači kada je u pitanju ovaj virus nego na početku godine”, kazala je zamenica direktora “Batuta”.

15:55
Gojković: Građani će tačno znati šta država preduzima sa vakcinom
Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković istakao je da će građani tačno znati sve što država preduzima i sa kakvim kvalitetom vakcine raspolažemo.

“U narednom vremenskom periodu biće na stotine različitih tumačenja. Nama kao građanima preostaje da slušamo struku, i da slušamo ljude koji stoje iza toga svojim radom”, istakao je Gojković.

15:47
Kisić Tepavčević: Trebalo bi svi da se ponašamo kao da smo potencijalni kontakti
Dr Darija Kisić Tepavčević navela je da se svet danas nalazi u fazi pandemije kada svi treba da se smatramo kao potencijalni kontakti.

“Zato i svi treba da se ponašamo kao da smo kontakti i nosioci infekcija. Kad je u pitanju istraživanje kontakata konkretno, u ovom momentu svi mi poznajemo više osoba koje su ili sada pozitivne ili bile u prethodnom periodu”, kazala je Kisić Tepavčevićeva.

Epidemiološko istraživanje se, dodaje, pre svega usmerava na porodične kontakte.

“U širem konteksu svaki kontakt se razmatra da li je bio rizičan ili ne. Prvo se procenjuje da li je to bila vrsta kontakata koja je bila rizična”, naglasila je Kisić Tepavčevićeva.

15:44
Stevanović: Terapijski protokoli se pišu za profesionalce
Dr Goran Stevanović istakao je da se terapijski protokoli pišu za profesionalce i oni ne trebaju da se razmatraju u medijima.

“Kada se prilagođavamo novodostupnim lekovima, terapijskim procedurama”, kazao je Stevanović.

15:41
Opšte mere prevencije za koronavirus iste kao i za virus gripa
Dr Darija Kisić Tepavčević navela je da je sezona gripa od oktobra do marta.

“Ako se sećate, najveći broj obolelih smo imali tokom februara. Produžili smo i školski raspust. Najveći pikovi obolevanja od gripa su bili od decembra do februara, nekada čak i do marta”, navela je Kisić Tepavčevićeva.

Naglasila je da sve opšte mere prevencije za koronavirus su iste kao i za virus gripa.

15:39
Osam privatnih laboratorija podnelo dokumentaciju za testiranje
Dr Darija Kisić Tepavčević istakla je da kada je reč o ptivatnim laboratorijama osam laboratorija podnelo dokumentaciju i u “ovom momentu se nalazimo u finalizaciji rešenja da li će pristupiti ovakvom testiranju”.
15:35
U KBC “Dr Dragiša Mišović” leči se sedmoro dece
Dr Darija Kisić Tepavčević istakla je da se na lečenju nalazi ukupno 3154 osoba.
“U Dr Dragiša Mišović hospitalizovano je sedmoro dece, na Ginekologiji su tri trudnice. U KC Niš u starom delu hospitalizovano je jedno dete, kao i u bolnici u Šapcu”, istakla je Kisić Tepavčevićeva.

Na KiM je hospitalizovano 89 osoba, dok se 424 nalazi u izolaciji.

15:32
Gojković: U KCS vojvodine se leči 244 pacijenta
“To je deo pacijenata koji nije otpušten. Kada pričamo o novootkrivenim, i dalje su Beograd i Novi Sad dva grada sa najvećim brojem aktivnih slučajeva i novoobolelih”, istakao je dr Zoran Gojković.

Prema njegovim rečima, povećava se nešto broj pacijenata u Leskovcu i Kruševcu.

“Imamo manji pritisak na bolnice u Valjevu i Šapcu”, istakao je Gojković.

15:29
Stevanović: Na Infektivnoj klinici pregledano 20.000 osoba od početka epidemije
Dr Stevanović je istakao da se među obolelima ponovo nalaze pacijenti starije životne dobi.

“Težina kliničke slike je slična, do jedne trećine zahteva kliničko lečenje. Na Infektivnoj klinici je pregledano gotovo 20.000 bolesnika. Preko 5.000 RTG snimaka pluća, a preko 2.800 bolesnika je lečeno samo na Infektivnoj klinici”, kazao je Stevanović.

15:27
U poslednja 24 sata n Infektivnoj klinici pregledano 156 pacijenata
Direktor Infektivne klinike dr Goran Stevanović istakao je da je u poslednja 24 sata na Infektivnoj klnici bilo 156 pregleda, od toga je 30 pacijenata je zahtevalo hospitalizaciju.

“U Klinici se nalazi 61 pacijent. Od toga četiri bolesnika su u jedinici intezivne nege na invazvivnoj ventilaciji, a na ostalim formama ventilacije još osam pacijenata. Trend broja pregleda se kreće oko tih cifara”, kazao je Stevanović.

15:23
Kisić Tepavčević: O narednoj školskoj godini početkom sledeće sedmice
Dr Darija Kisić Tepavčević izjavila je da je danas održan sastanak sa Ministarstvom prosvete koji se odnosio na pravljanje najoptimalnijih moedela za pravljanje školske nastave za osnovce i srednjoškolce.
“Uzimamo u obzir rezultate svih istraživanja. Imamo jasne smernice, rukoviđeni smo isključivo principima medicine zasnovane na dokazima. Ostalo je još par elemenata oko tehničkog organizovanja nastave. Početkom sledeće nedelje svi će biti obavešteno oko organizovanja nastave na početku sledeće školske godine”, istakla je Kisić Tepavčevićeva.

15:20
Gojković: Na lečenje primljeno 230 pacijenata, otpušteno 382
Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je da je do danas testirano 733.059 osoba. Od početka epidemije ukupno je preminulo 626 osoba. Do 15 časova na lečenje je primljeno 230 novih pacijenata, a iz bolnica je optušteno 382 pacijenta.

U Srbiji se blago popravlja epidemiološka situacija. U Beogradu je i dalje najveći broj zaraženih.

Poslednjih dana u bolnicama je više otpuštenih nego primljenih pacijenata.

Oprez je neophodan, poručuju lekari i apeluju na poštovanje preventivnih mera: maska, distanca i higijena.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, na konferenciji za novinare, da je do jutros u Srbiji bilo hospitalizovano 3.519 osoba, što je za oko 2.000 manje nego pre desetak dana.

Ističe da to na najbolji način govori koliko je danas situacija povoljnija, ali upozorava da nije vreme za opšutanje, već za još odgovorniji pristup borbi protiv koronavirusa.

Sve obavezujuće mere i dalje će ostati na snazi dok ne budemo sigurni da neće ponovo biti naglog povećanja broja obolelih, jer bi to bilo izuzetno opasno, rekao je za RTS pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

Preuzeto: rts.rs