fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Preminuo Veljko Simin, nekadašnji predsednik opštine Sombor

Komemorativna sednica

U Velikoj sali zgrade Županije, danas je održana komemoracija dr Veljku Siminu, predsedniku opštine Sombor u periodu od 1968. do 1973. godine, generalnom direktoru nekoliko somborskih preduzeća, ministru poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi Republike Srbije.

Dr Veljko Simin rođen je 1940. godine, u Somboru, gde je završio osnovnu i srednju školu. Upisao se na Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Novom Sadu, gde je diplomirao sa prosečnom ocenom 9,80 a na istom Fakultetu je završio i doktorske studije iz oblasti genetike kukuruza.

Po završetku studija, vraća se u Sombor i zapošljava u Poljoprivrednoj zadruzi Sombor. U trenutku izbora za predsednika opštine Sombor, Simin je imao samo 28 godina, time postavši najmlađi predsednik opštine Sombor u istoriji. Prema njegovim rečima, dužnost je prihvatio sa ciljem da se privredni razvoj promoviše kao glavni politički interes i da je privredni razvoj uslov svestranog razvoja društvenog standarda i kulture na ovom području.

Tokom njegovog mandata na mestu prvog čoveka grada, realizovani su brojni projekti iz oblasti poljoprivrede, prehrambene industrije, metalne i tekstilne industrije, telekomunikacija, saobraćaja… gde su izgrađeni brojni kilometri puteva, kao i most na Dunavu kod Bezdana.

Ministar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede postaje 1991. godine, zalažući se za razvoj poljoprivrede zasnovan na privatnim imanjima i savremenoj farmerskoj proizvodnji, zbog čega je i inicirao donošenje zakona o povraćaju zemlje vlasnicima kojima je oduzeto u agrarnoj reformi 1953. godine.

Veljko Simin je umro u 83. godini života i sahranjen je na Velikom pravoslavnom groblju u Somboru.

Tagovi:
Pročitajte još: