fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Prihodi u Vojvodini veći od očekivanih

Skupština Vojvodine

Skupština Vojvodine razmatra danas kao najvažniju tačku Dnevnog reda izvršenje budžeta od januara do juna ove godine.

Iz Poslaničke grupe “Aleksandar Vučić za našu decu” podržavaju izveštaj o izvršenju budžeta, jer kako kažu pokazuje da je Pokrajinska vlada polazila od realnih osnova odnosno da je sagledavala realna privredna kretanja.

Nenad Borović iz ove Poslaničke grupe kaže da su prihodi u prvoj polovini godine porasli na 55 milijardi i 129 miliona dinara.

“Prihodi u budžetu porasli su za 6,6 milijardi u odnosu na prošlu godinu. Za šest meseci ostvareno je 61,2 odsto od planiranog budžeta za ovu godinu”, istakao je Borović.

Kako je rekao, radili su profesionalno, imali su veliki broj stranih investicija, smanjenje broja nezaposlenih.

“Od poreza na dobit imamo 13 milijardi dinara prihoda što je do sada nezabeleženo. Na rashodnoj strani vlada finansijska disciplina. Čuju se komentari da je rezerva prevelika, ali to su sredstva za interventne svrhe kako bi se sačuvala stabilnost javnih finansija”, rekao je Borović.

Kaže da pada i javni dug, te da je smanjen sa pet milijardi i 250 miliona na četiri milijarde i 703 miliona.

Poslanička grupa “Dr Vojislav Šešelj Srpska radikalna stranka” izjasnila se protiv polugodišnjeg izveštaja o izvršenju budžeta jer smatraju da se analizom polugodišnjih aktivnosti u pokrajini vide odstupanja između plana i onoga što je realizovano i da će veliki broj aktivnosti ostati mrtvo slovo na papiru.

“Ukupno ostvareni prihodi su za 6,6 milijardi veći u odnosu na prošlu godinu. To nije posledica ekonomskog buma kako to predstavlja vlast, već je rezultat potpuno promašenog prihoda od poreza na dobit i kapitalne dobitke”, tvrdi Ðurađ Jakšić.

Kako je rekao, ključna zamerka SRS-a je loša realizacija rashodne strane i to u prvom redu onih programa i projekata koji nose kapitalni karakter.

Na početku sednice skupština je konstatovala ostavke pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Čedomira Božića i pokrajinskog sekretara za urbanizam, Vladimira Galića.

Nakon toga Galić je izabran za novog sekretara za poljoprivredu, a novi sekretar za urbanizam biće Nemanja Erceg, doskorašnji pomoćnik u Sekretarijatu za urbanizam.

Poslanici Skupštine Vojvodine u toku dana raspravljaće i o izveštaju o poslovanju preduzeća “Vojvodinašume”, “Vode Vojvodine”, Zavoda za urbanizam Vojvodine i Turističke organizacije Vojvodine.

Tagovi:
Pročitajte još: