Primajućoj zajednici predstavljen projekat raseljavanja Roma iz Novog naselja u Bogojevu

U Bogojevu je danas organizovana javna tribina za predstavnike primajuće zajednice povodom izgradnje četrnaest stambenih jedinica na teritoriji te mesne zajednice u okviru projekta raseljavanja Roma iz podstandarnog Novog naselja u Bogojevu.

Nevladina organizacija “Hausing centar” bavi se unapređenjem stanovanja socijalno ugroženih grupa i zajedno sa opštinom Odžaci u partnerstvu sprovodi ovaj projekat koji je finansiran sredstvima Evropske unije.

Projektom “Podrška adekvatnom i održivom stanovanju Roma u opštini Odžaci – Da svaki Rom ima dom” predviđena je izgradnja 34 stambene jedinice u pet mesnih zajednica na teritoriji opštine Odžaci – Bogojevo, Karavukovo, Bački Brestovac, Bački Gračac i Lalić.

“Hausing centar” je za potrebe tribine pripremio prezentaciju u vidu kratkih filmova sa 3D prikazima izgleda budućih stambenih objekata. Direktorica te organizacije Branislava Žarković je prisutne predstavnike primajuće zajednice upoznala sa projektom, dosadašnjim tokom i planovima.

– Seriju tribina organizujemo kako bi stanovništvo bilo upoznato sa planiranim poduhvatom, kako bi dobili sve detaljne informacije gde će se u njihovim naseljima graditi objekti, kakvi će ti objekti biti, ko će biti ljudi koji će se doseliti, kakav je njihov profil. Prosto da imaju sve potrebne informacije, da bi mogli da postave pitanja, daju neke svoje konkretne predloge i da otvorimo jedan dijalog sa njima povodom realizacije projekta u njihovim naseljima – kaže Branislava Žarković.

Pre Bogojeva, ista tribina održana je i u ostalim mesnim zajednicama u kojima je predviđena izgradnja stambenih objekata, kao redovna aktivnost u okviru implementacije projekta.

– Promene nikad nisu lake, a ovaj projekat donosi promene kako za stanovnike Novog naselja u Bogojevu, tako i za primajuće zajednice. Mi se trudimo da svi dobiju potrebne informacije, da o svemu sa njima možemo da razgovaramo i da im se da vremena da se oni pripreme za ovaj naš poduhvat – ističe Žarkovićeva i dodaje da će biti nastavljen rad sa primajućim zajednicama.

Stambeni objekti će se graditi na parcelama koje je obezbedila opština Odžaci, objekti će biti montažni i prizemni, a korisnicima će biti dati na korišćenje. Izgradnja je planirana početkom proleća.

– Građevinske dozvole su dobijene, tenderske procedure su obavljene. Tender je bio uspešan i sada je u toku evaluacija ponuda, tako da mi planiramo da u narednih nekoliko dana bude izabran izvođač radova – navodi direktorica “Hausing centra”.

Ukupna vrednost projekta koji obuhvata izgradnju 34 stambene jedinice za Rome iz podstandarnog Novog naselja u Bogojevu i izgradnju nedostajuće infrastrukture u naselju Čerga u Deronjama, iznosi oko 950.000 evra.

Projekat je finansiran sredstvima Evropske unije iz pretpristupnih fondova IPA 2013 i kofinansiran od strane opštine Odžaci i Vlade Republike Srbije.

Završetak projekta “Da svaki Rom ima dom” predviđen je u februaru 2019. godine, a plan je da se Romi iz podstandarnog naselja u Bogojevu u nove kuće usele pre naredne zime.

Završeni radovi u romskom naselju u Deronjama

U romskom naselju Čerga u Deronjama završeni su radovi na izgradnji nedostajuće infrastrukture koji su počeli 16. oktobra prošle godine. Projektom je bila predviđena izgradnja oko 500 metara puta, kao i vodovodne mreže i javne rasvete.

Prošle nedelje je obavljen tehnički prijem i očekuje se izdavanje upotrebne dozvole, a svečano otvaranje se planira tokom februara.

Vrednost radova na infrastrukturi je oko 170.000 evra.

Izvor: Radio Odžaci