fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

PRIRODAN LEK ZA SRCE I KRVNE SUDOVE: Napravi sama kupinovo vino! Odlična preventiva za čuvanje zdravlja

Pravi je eliksir zdravlja!

Kupinovo vino najpoznatije je kao jedan od najefikasnijih lekova za lečenje anemije, međutim, tu nije kraj njegovoj lekovitosti.

U narodnoj medicini koristi se i kao lek protiv iscrplejnosti, za regulisanje probave, pritiska i cirkulacije.

Takođe, pojačava apetit, doprinosi boljem lučenju žuči i mokraće, a postoje i dokazi da povoljno deluje i na pojedine kožne bolesti, kao što su razni lišajevi i osipi.

Kupinovo vino, smanjuje povišeni holesterol, sprečava ugrušavanje krvi, pojavu srčanih bolesti, ali i neuroloških poremećaja kao što su Parkinsonova bolest i Alchajmer.

Pošto povećava lučenje estrogena i sadrži visok nivo mangana, kupinovo vino je sjajan saveznik u prevenciji nastanka osteoporoze, naročito kod osoba preko 50 godina starosti, jer jača kosti i sprečava lomove, a pomaže i u zalečenju nakon fraktura. Pravi je eliksir zdravlja, osigurava vitalnost i doprinosi poboljšanju opšteg stanja ljudskog zdravlja.

Veoma je slatkog i prijatnog ukusa, a preporučuje se da ga konzumiraju i zdrave osobe, a pogotovo je koristan za trudnice i dojilje. Zanimljivo je da ga razblaženog sa vodom u Francuskoj piju i deca, a poznato je da stanovnici ove zemlje imaju najnižu stopu srčanih i moždanih oboljenja u Evropi.

Kako je berba ove čudesne voćke u punom jeku, predstavljamo vam recept za pravljenje kupinovog vina, jednostavan za izradu i najvećim laicima.

U zavisnosti od količine vina koju želite da napravite, određujete i količinu kupina koju ćete upotrebiti.

Na 10 kilograma kupina ide oko 2 kilograma šećera. Sveže kupine sipajte u bure ili veću posudu koja je prethodno očišćena i dobro ih izgnječite kako bi pustile sok sve dok se ne napravi kašasta masa.

U to dodajte šećer i pomešajte da se potpuno sjedini. Nakon toga, vino od kupine sipajte u očišćene staklene flaše, a čepove nemojte da zatvorite do kraja, kako vino usled vrenja ne bi iskipelo.

Ove flaše ostavite na suncu 60 dana, nakon čega možete da procedite sadržaj. Boce zatvorite čepovima ili plutom i čuvajte ih na hladnom mestu.

Foto: Profimedia

Izvor: SrbijaDanas

 

Tagovi:
Pročitajte još: