Problemi kod internet nasilja

Kod vršnjačkog nasilja, deca nasilnici se mnogo češće verbalno vređaju i ponižavaju svoje žrtve, isključuju ih iz aktivnosti ili ih, najčešće, vređaju preko društvenih mreža. Neke vidove nasilja je teško prepoznati, ali kad dodje do toga, najbitnije od svega, je prijaviti nasilje nekom odgovornom licu (roditelj, učitelj, direktor i sl) ili nekoj instituciji.

Portal 025.rs pomoću raznih projekata i istraživanja došao je zaključka da se o temi vršnjačkog nasilja veoma priča, ali da je i nasilje dalje prisutno na teritoriji opštine Odžaci. Škola i učenici su anonimni. Jedna devojčica je doživela tzv. ”cyber” nasilje preko društvene mreže facebook. Različitost je jedan og glavnih faktora koja deca iskoriste na loš način, čest razlog to bude ljubomora, kao i u ovom našem slučaju. Naime, devojčice iz razreda su bile ljubomorne na tu devojčicu (žrtvu), zbog jačeg imovinskog stanja njenih roditelja. Samim tim, ona je bila “bolje” obučena od njih, “bolje” stvari za školu je imala, često je išla na putovanja i dr. A pod tim pridevom “bolji”, smatraju se skuplje i lepše materijalne stvari, zbog kojih su ostale devojčice bile ljubomorne. Preko društvene mreže facebook dobijala je poruke tipa “ružna si”, “ukrašćemo ti jaknu, kapu, ranac itd.”, “niko te ne voli”, “niko se ne voli družiti s tobom” i slično. Poruke su slate sa lažnog profila, tako da se u trag nije moglo ući, ali devojčica je znala da je to neko iz njenog razreda pošto su je često odbacivali. Slučaj je prijavljen razrednoj starešini. Međutim, pošto se nije moglo otkriti ko tačno stoji iza tog lažnog profila, problem je rešen razgovorima i raznim radionicama na ovu temu, a lažan profil ubrzo je ugašen.

Ovim proučavanjem se dolazi do zaključka, da protiv vršnjačkog nasilja se najbolje bori sa neprestanom pričom o njemu, kao i ukazivanjem i osvešćenjem ovog problema. Najbitnije je na vreme uočiti ovaj problem, edukovati roditelje, decu kao i pružati pomoć deci koja su pretrpela ili možda trpe neki vid vršnjačkog nasilja. Takođe, veoma je važno i sankcionisanje svakog vida nasilja.

Projekat podržan od strane gradske uprave Odžaci