fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Problemi s odvikavanjem od pelena nastaju zbog zatvora?

Prema otkrićima američkih pedijatara, za teškoće koje imaju roditelji da svoje dete naviknu da koristi nošu ili WC šolju najverovatnije je kriv zatvor kod deteta.

Deca koja pružaju otpor nastojanjima roditelja da ih u najranijem uzrastu naviknu da koristi nošu ili WC šolju za obavljanje fizioloških potreba, najverovatnije će u kasnijem životu imati tešku narav. Razlog za ceo problem, međutim, može biti hroničan zatvor u detinjstvu, pa će pravilna terapija olakšati promene, zaključili su američki istraživači.

U dve studije, objavljene u stručnom medicinskim časopisu Pediatrics, navodi se da nekoliko faktora doprinosi odlaganju i zakasnelom odvikavanju od pelena, koje inače deca prolaze do treće godine starosti.

Upoređivanjem dece koja imaju teškoće u odvikavanju s decom koja tu “tranziciju” obave bez problema, otkriveno je da su prva teško prilagodljiva, rano iskazuju lošu narav i raspoloženje i da su manje uporna, naglasili su pedijatri sa Univerziteta Harvard u Bostonu.

Nemar ili strogo ponašanje roditelja nemaju nikakvog uticaja na teškoće. Jedno istraživanje je otkrilo kako je više od polovine dece u obe grupe patilo od zatvora, ali da su tvrdu, bolnu stolicu imala deca koja pokazuju teškoće u odvikavanju. Ali nije utvrđeno je li uzrok tome zatvor.

Drugo istraživanje ustanovilo je da zatvor najčešće prethodi teškoćama. “Pravovremeno i efikasno lečenje zatvora može predstavljati potencijalnu opciju u smanjivanju odbojnosti deteta prema odvikavanju”,  napisao je u studiji Nejtan Blum iz Dečje bolnice u Filadelfiji.

Izvor: Detinjarije

Tagovi:
Pročitajte još: