PRODUKTNA BERZA: Cena soje 80 dinara za kilogram, veće potržnja za kukuruzom i pšenicom

Kako prenosi portal agrofin.rs, protekle nedelje na novosadskoj Produktnoj berzi povećana potražnja uljarica i žitarica dovela je do rasta i rekordnih cena  bezmalo svih primarnih poljoprivrednih proizvoda, a ukupan promet iznosio je 5.555 tona robe. Posebno se i ovog puta izdvojila cena soje, berzanski ugovori zaključivani su od 76 do 80 dinara za kilogram, bez PDV, što je najviša postignuta cena sojinog zrna ikada zabeležena.

Za razliku od prethodne nedelje kukuruz je ovog puta zabeležio izražen rast tražnje i cenu. Ova žitarica u osnovi prati svetske trendove, pa je na porast cene najviše uticao izvoz.

Tržište pšenice je takođe bilo aktivnije, ugovori su zaključivani u rasponu od 21,50 do 21,60 dinara za kilogram, bez PDV, što je rast za 0,67 odsto. Do žetve novog roda pšenice ostalo je još dva meseca, a njena terminska tražnja, odnosno naručivanje unapred, bila je na nivou cena od 19,50 dinara za kilogram, bez PDV.

Kada je u pitanju suncokret terminski ugovor roda 2021. godine u količini od 1.000 tona realizovan je po ceni od 415 evra po toni u dinarskoj protivvrednosti na dan plaćanja po srednjem kursu NBS, sa isporukom robe tokom septembra. U odnosu na prethodnu nedelju, cena ove uljarice je viša za 1,22 odsto.

B.K.

Preuzeto: agrofin.rs