Proglašeni pobednici takmičenja “Bezgotovinskog plaćanja” – Sombor zauzeo 4. mesto

Danas je u Narodnoj Skupštini u Beogradu održano zvanično proglašenje i dodela priznanja gradovima i opštinama koje su učestvovale u takmičenju „Šampioni bezgotovinskog plaćanja“.  Takmičenje je organizovano pod sloganom „Plati karticom i pobedi“, učestvovalo je 60 gradova i opština u Srbiji, trajalo je u periodu od 1. jula do 31. decembra 2019. godine, a organizovala  ga je Kancelarija za IT i eUpravu, u saradnji sa NALED-om i uz podršku kompanija Mastercard i Visa.

Gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović ovom prilikom primila je priznanje u ime grada za osvojeno četvrto mesto u takmičenju. Grad Sombor je ostvario 180.34 plaćanja platnim karticama na šalterima Uslužnog centra Gradske uprave na 10 000 stanovnika. Plasmanom na četvrto mesto u takmičenju „Šampioni bezgotovinskog plaćanja“ grad Sombor je osvojio internet prezentaciju „U službi građana“ po uzoru na internet prezentacije Vlade Srbije. Prvo mesto osvojila je opština Priboj sa ostvarenih 287,24 plaćanja na 10 000 stanovnika.

Takmičenje „Šampioni bezgotovinskog plaćanja“ organizovano je u okviru kampanje Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije 2019/20. sa ciljem da se ojača svest građana o prednostima i mogućnostima korišćenja kartica kao lakšeg i sigurnijeg načina plaćanja u odnosu na gotovinu. U okviru kampanje svim zainteresovanim lokalnim samoupravama besplatno su uvedeni POS terminali, a građanima je omogućeno plaćanje karticom uz provizije od 45 dinara, odnosno 1% za iznose preko 4.500 dinara.

Za šest meseci trajanja kampanje građani Srbije su na šalterima lokalnih samouprava karticom platili ukupno 13.560 taksi, naknada i poreza, u vrednosti od 21.667.119 dinara, a najčešće su se plaćali izvodi iz matičnih knjiga i uverenja o državljanstvu. U ovom periodu ostvaren je relativno stabilan mesečni rast bezgotovinskih transakcija od 12% u proseku, a u decembru je ostvareno 38% više plaćanja karticom nego u julu, kada je počela kampanja.

Takmičenje je donelo i značajne uštede u vremenu za građane, koji ovom prilikom nisu morali dva puta da čekaju u redu prilikom pribavljanja različitih dokumenata, jer su sve mogli da obave u šalter sali lokalne samouprave i na ovaj način je ušteđeno i do 500 dana čekanja u redovima.

Zahvaljujemo se svim građanima koji su bezgotovinskim plaćanjem na šalterima Uslužnog centra doprineli da grad Sombor osvoji četvrto mesto u takmičenju „Šampioni bezgotovinskog plaćanja“.

Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću