Prokelj smanjuje oštećenja DNK

Prokelj je manje popularan rođak kupusa, karfiola i brokolija. Iako je brokoli mnogo više hvaljen, prokelj je superiorniji što se tiče sadržaja izotocijanata – supstanci zbog kojih se brokoli smatra namirnicom koja sprečava nastanak malignih promena.

Više proučavanja je dosad potvrdilo da biljne supstance, zvane izotocijanati, koje se nalaze u povrću iz roda krstašica, ispoljavaju moćnu antikancerogenu aktivnost. Posebno je za jedan od izotocijanata, koji se zove sulforafan, utvrđeno da inhibira rast kulture ćelija raka dojke kod ljudi i uništava te ćelije.
U literaturi se u tom pogledu posebno potenciraju brokoli i izdanci brokolija, kao veoma bogati izotocijanatima. Međutim, izoticijanate sadrže i ostale krstašice (kupus, karfiol), ali prokelj sadrži još mnogo više glukorafanina od brokolija. Glukorafanin je supstanca koja se u organizmu konvertuje u sulforaran, koji inhibira mutiranje ćelilja i stvaranje malignih ćelija. 
Dakle, evo podatka koji će vas verovatno inspirisati da prokelj uključite u svoju ishranu: u poređenju sa brokolijem, prokelj sadrži i do 20 puta više glukorafanina!
U jednom proučavanju, ispitanici su konzumirali 1,5 šolja prokelja svakodnevno tokom 5 nedelja. Nakon toga, ispitivanjem je utvrđeno da je oštećenje njihovog DNK bilo 28% manje od uobičajenog, što je istraživače navelo da zaključe da “konzumacija krstašica (posebno prokelja) može da smanji rizik od raka”
Po strani od ovoga, prokelj je i inače veoma zdravo povrće. Ima veoma malo kalorija, bogat je biljnim vlaknima, jedna šolja sadrži 240% preporučenog dnevnog unosa vitamina K1 (izuzetno važnog za zdravlje srca i krvnih sudova), kao i skoro 130% preporučenog dnevnog unosa vitamina C. Takođe je dobar izvor mangana, kalijuma, holina, vitamina B grupe i drugih korisnih materija.
Zbog toga što brzo gubi svojstva, prokelj je najbolje upotrebiti do dva dana nakon kupovine. U kulinarstvu se najčešće koristi kuvan u vodi ili na pari, kao prilog ili u salatama. Posebno ukusan način pripreme je „kinesko brzo prženje“. Ipak, način pripreme koji maksimalno čuva hranljivu vrednost prokelja je kratko kuvanje na pari (oko 5 min).

Preuzeto: Zdravahrana.com