Promene na tržištu rada zbog pandemije – Koji se poslovi manje, a koji više traže?

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, u prvih šest meseci ove godine smanjena je tražnja za profilima u oblasti ugostiteljstva, turizma i saobraćaja, dok je povećana tražnja za medicinskim i socijalnim radnicima, kao i trgovcima.
Pandemija virusa korona uticala je i na sezonske radnike svih uzrasta. Prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, 2020. godine najveće angažovanje na sezonskim poslovima zabeleženo je u oblasti poljoprivrede, posebno na teritoriji Sombora, Novog Sada, Sremske Mitrovice, Subotice i Vršca, kaže Desanka Mihailović Kovač:
– Najtraženiji sezonski poslovi iz oblasti poljoprivrede odnose se na poslove sadnje, setve, žetve, berbe, zaštite bilja, pripreme zemljišta, orezivanja i slično. Lica svih starosnih doba prihvataju angažovanje na sezonskim poslovima.
Zbog zatvorenih granica i nemogućnosti rada u inostranstvu, iskusni radnici u agraru sada najviše rade na poljima u zemlji, a najčešći razlozi za angažovanje i u ozbiljnim godinama jesu male penzije.
Osim poljoprivrede, u periodu od marta do oktobra stalna je potražnja za građevinskim radnicima, objašnjava Mihailović Kovač:
– U periodu od marta do oktobra zabeležena je potražnja za građevinskim radnicima: zidarima, tesarima, armiračima, građevinskim tehničarima i diplomiranim građevinskim inženjerima.
I privremeni poslovi dostupni mladima
Mladi nezaposleni ljudi ove godine manje rade u polju, ali su im dostupni drugi privremeni poslovi. Prema rečima Darka Markovića iz omladinske zadruge Patrons 021, devojke se najčešće opredeljuju za rad u marketima, kafićima i na prodaji sladoleda, dok se momci više angažuju na lakšim i težim fizičkim poslovima, poput selidbi, košenja trave ili rada u polju.
Međutim, epidemija je uticala kako na ponudu poslova, jer su firme smanjile obim rada, tako i na potražnju, pretežno među studentskom populacijom.
– Epidemija je uticala na zapošljavanje zbog zbijenih ispitnih rokova, kao i zbog toga što su se srednjoškolci ranije raspustili – objašnjava Marković i dodaje da je to razlog što ima više srednjoškolaca koji traže posao, dok je studenata manje.Socijalno i zdravstveno osiguranje
Zahvaljujući Zakonu o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima, koji se primenjuje od početka 2019. godine, radnicima se redovno uplaćuju doprinosi za obavezno socijalno i zdravstveno osiguranje u slučaju povrede na radu.
Takođe, obavljanje sezonskih poslova, naglašava Desanka Mihailović Kovač, ne utiče na promenu statusa nezaposlenih, te oni imaju prava na korišćenje socijalne pomoći.

Preuzeto: eKapija