Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Prva reč, korak, istraživanje i napadi besa: Proslavili ste prvi rođendan, evo šta vas sve očekuje u razvoju deteta

Dete

Kada bebe napune 12 meseci smatraju se “malom decom”. Iako je sam razvoj dosta individualan postoje tačno definisani okviri u kojima će dostići svoje razvojne prekretnice. Evo šta možete očekivati u periodu kada vaše dete napuni prvu godinu do godinu ipo dana.

Fizičke prekretnice i sticanje veština

Ovo je značajan period za razvoj vašeg deteta, sve ono što ste dugo sa nestrpljenjem iščekivali desiće se u ovom uzrastu. Između 12 i 15 meseci mnogi mališani će početi samostalno da hodaju. Vežbanjem mogu čak početi da se penju uz stepenice ili na nameštaj poput “Spajdermena”, takođe ubrzaće korak i počeće da trče. Koliko god budete srećni zbog brzog napretka vašeg deteta, ovaj period je i najnaporniji za roditelje jer moraju više da paze, za čas posla može da se desi neka nezgoda. Počnite da pravite žurke, vaše dete će sve više da uživa u muzici i počeće da đuskaju. U ovom uzrastu dete će naučiti da šutira, baca loptu, škraba po papiru i hrani se samostalno prstićima.

12-15 meseci

Deca ovog uzrasta uče mnogo o svom svetu, ovo je period “istraživanja”, ali i srljanja u opasnost jer deca još uvek ne znaju šta ne sme da se radi. Deca prave veliki korak u hranjenju – počinju da piju iz šolje i sve samostalnije jedu, uče da koriste kašiku i viljušku.

15-18 meseci

Do 18 meseci, većina dece ima mnogo više kontrole nad pokretima ruku i trudiće se sve više stvari da radi samostalno – oblačenje, donošenje posuda za hranjenje…Takođe će razviti sposobnost da rukama uzimaju sitne predmete kao što su kamenčići ili manji delovi igračaka. I ovde treba posebno obratiti pažnju jer deca u ovoj fazi sve živo trpaju u usta.

Emocionalna prekretnica

Sa jedne strane sve više ćete uživati u njihovom smehu i sve više ćete ostvarati komunikaciju sa njima, ali ova faza je najgora što se tiče izliva besa i separatne anksioznosti. Deca još uvek ne mogu da prepoznaju emociju niti da je iskažu rečima, zato se smatra da je ovaj period najosetljiviji posebno kada se odvajaju od mama. Važno je da imate dosta strpljenja jer će ova burna i teška faza proći.

Razvoj komunikacije

Verovatno ste već nekoliko meseci primetili kako vaše dete “brblja na svom jeziku”. Međutim, polako će svakim danom ubacivati i neku smislenu reč, sa 12 meseci to će biti jedna ili dve reči, do 18 meseci to će već biti 6 i više reči.

12-15 meseci

Dete će početi da:

grli mamu i tatu
da pokaže na delove tela ili omiljene stvari kada ih imenujete
slediće jednostavna upustva – ako ih zamolite da vam daju nešto i ispruže vam ruku, oni će to najverovatnije učiniti.
15-18 meseci

U stanju su da reaguju na svoje ime, vaše dete će moći da se prepozna u ogledalu i sve češće će imitirati sve što vi radite.

Kako možete pomoći vašem detetu da dostigne prekretnice u svom razvoju

pokažite puno topline, nežnosti i ljubavi baš zato što su posebno osetljivi. Neka osete vašu sigurnost.
igrajte se sa njima – koristite posude, razne predmete, podstičite ih da prebacuju igračke iz jedne kutije u drugu.
razgovarajte sa njima – svaki dan imenujte stvari pravim imenom koje koristite i kojima se vaše dete često igra.
čitajte, pevajte.
podstičite korišćenje šolje, kašike i viljuške.
podstičite socijalizaciju sa drugom decom.
hranite ih raznovrsnom hranom, neka probaju što više različitih ukusa.
Kada treba da budete zabrinuti:

Obratite se vašem lekaru ili pedijatru ako sa 18 meseci vaše dete:

izbegava kontakt sa očima ili ne voli da se mazi
ako nije izgovorilo još nijednu reč
ako ne hoda
ako jasno ne vidi i ne čuje
ili ako primetite da jako burno reaguje na odvajanje od članova porodice.

Tagovi:
Pročitajte još: