Prvi je pronašao olupinu Titanika: Sada želi da reši osam decenija staru MISTERIJU (FOTO/VIDEO)

Slavni okeonograf Robert Balard pronašao je 1984. godine olupinu Titanika, a sada kreće u novu avanturu. Istraživač morskih dubina će pokušati da pronađe avion u kome je poginula Amelija Erhart.
Amelija Erhart

Amelija Erhart
Foto: Youtube Printscreen/ Pallandox

Američka pilotkinja poletela je 2. jula iz Nove Gvineje sa navigatorom Fredom Nunanom, ali svoju misiju nikada nije završila. Ona je zajedno sa Nunanom proglašena nestalom, ali nikada nisu pronađeni ostaci aviona, pa se nije ni saznao uzrok nesreće.

Zna se samo da je narednog dana javila da ostaje bez benzina, ali da još ne vidi ostrvo Haulandu kod Havaja prema kome se zaputila. Spasilačke ekipe koje su krenule u potragu bile su pune nade, jer je njena letelica bila plutajuća, međutim, njihovu potragu prekinula je oluja. Sa njom su potonule i sve nade da će Amelija biti spašena.

Ovu zagonetku koja već osam decenija muči svet pokušaće da reši Balard. Okeanograf je 7. avgusta krenuo iz Samoe prema ostrvu Nikumaroro na teritoriji Kiribata u jugozapadnom Pacifiku.

Pridružio mu se arheolog Nacionalne geografije, Fredrik Hejbert, a potraga za letelicom će trajati mesec dana. Duo se nada da će naći i Amelijine posmrtne ostatke, ukoliko je njen avion zaista pao na tom području.

Slično Ameliji, i Balard je zvezda u svojoj profesiji. Nalaženje Titanika nije njegov prvi uspeh.

On je otkrio i legendarni nacistički brod Bizmark na dnu Atlantika, kao i brojne druge olupine širom planeta.

– Uvek me je fascinirala Amelijina priča, jer je ona šokirala svet radeći ono što su svi mislili da je nemoguće. Nešto slično i ja pokušavam kao istraživač morskih dubina – rekao je on.

Preuzeto: Srbija Danas