Prvo predavanje Lokalne akcione grupe u četvrtak u Svilojevu

Nakon svog formiranja Lokalna akciona grupa počela je da funkcioniše, a prve radionice počeće 30. novembra kada će meštani Svilojeva imati priliku da čuju šta je ono što im nudi LAG i da iznesu svoje ideje i mišljenja koja bi se kasnije pretvarala u projekte. Predavanje će početi od 18 sati u Mesnoj zajednici Svilojevo, a govoriće Renata Kuruc, Koordinator Lokalne akcione grupe „Dunavski biser“ Apatin, Dragana Laktović, Departman za ratarstvo i povrtarstvo – Poljoprivredni fakultet Novi Sad, Nikola Dobrijević, Centar za kulturu i obrazovanje Sonta i Srđan Grbić član LAG-a.

Lokalna akciona grupa će pored sastanka u Svilojevu održati još četiri u ostalim mestima opštine Apatin.

Tokom septembra formirana je Lokalna akciona grupa opštine Apatin kada je i održana je konstitutivna sednica. Proces izgradnje kapaciteta LAG počeo je još u maju kad su održani prvi radni sastanci i kada su se stekli uslovi okupili smo sve aktere iz oblasti civilnog, privatnog i javnog sektora i održali skupštinu na kojoj su izabrani upravni i nadzorni odbor i evaluciona komisija, takođe su usvojena i sva potrebna akta. – rekla je Renata Kuruc.

LAG obuhvata svih pet naseljenih mesta u opštini Apatin i ova organizacija će u budućnosti biti jedan od važnijih činilaca razvoja ovog područja. -Radimo po “lider” pristupu, od dozdo prema gore. Sagledava se situacija sa terena, potrebe zajednice, potrebe običnih ljudi i šta je ono što njima treba. Na kraju se sve to implemetira u lokalne akcione planove i lokalne planove ruralnog razvoja koji je ključni dokument.- dodala je Renata.

Jedan od prevashodnih ciljeva LAG-a je pomoć poljoprivrednim gazdinstvima oko pripreme dokumentacije za konkurisanje za IPARD i druge fondove. Udruženje aktivno radi jer će već krajem ove i početkom sledeće u IPARD-u biti raspisan projekat za poljoprivrednu mehanizaciju.

Izvor: soapatin.org