PUCAĆETE OD ZDRAVLJA: Zamenite GRICKALICE ovim SEMENKAMA u toku zime i EVO šta će se DOGODITI!

U toku zime, kada uglavnom boravimo u zatvorenom prostoru, može se dogoditi da stvorimo naviku da stalno nešto jedemo. Kako biste sprečili nagomilavanje kilograma, preporučujemo vam bundevino seme koje je će vas od ovoga spasiti, ali  ne samo to jer je izuzetno dobro u borbi protiv dijabetesa, samanjuje holesteol i rizik od težih bolesti

semenke

Foto: Profimedia

Otkrijte iznenađujuće zdravstvene prednosti koje imaju bundevine semenke i jedite ih umesto nezdravih grickalica.

Pobeđuju rak
Istraživanje španskih naučnika pokazalo je da semenke bundeve sadrže jedinjenja koja se uspešno bore protiv ćelija raka. Naime, efikasne su u borbi protiv raznih vrsta raka i imaju antiupalno delovanje.

Istraživanje nemačkih naučnika zaključuje da žene koje su prošle kroz menopauzu i svakodnevno jedu semenke bundeve, imaju za 23% manji rizik od nastanka raka dojke. Jednako efikasnim pokazale su se i semenke suncokreta.

Zdravlje prostate
Ulje semenki bundeve se koristi za lečenje povećane prostate (hiperplazije). Ulje sadrži fitohemikalije i antioksidanse koji smanjuju nivo slobodnih radikala u telu i sprečavaju nastanak kancerogenih ćelija.

bundeva

Foto: Profimedia

Ublažavaju simptome menopauze
Ako tražite prirodan način da poboljšate raspoloženje ili ublažite simptome menopauze, semenke bundeve su odličan izbor. Semenke regulišu napade vrućine, glavobolju, smanjuju bol u zglobovima i smanjuju učestalost naglih promena raspoloženja. Naučnici su dokazali da semenke bundeve povećavaju nivo dobrog (HDL) holesterola i regulišu nivo krvnog pritiska.

Smanjuju holesterol
Istraživanja su pokazala da semenke bundeve nivo lošeg holesterola mogu da smanje za 13%, a nivo ukupnog holesterola za 10%. Takođe, smanjiće i rizik od nastanka krvnih ugrušaka, bolesti kardiovaskularnog sistema, moždanog i srčanog udara.

Preuzeto: srbijadanas.com