Radimo najbolje što znamo

Gradonačelnica Dušanka Golubović: „…Želim da učinim nešto za ovaj grad, što će omogućiti da se točak sreće za naš grad okrene“.

Pre početka 28. sednice  Skupštine grada Sombora, predsednik Skupštine prim. dr Zoran Parčetić, naveo je da je odbornička grupa „Dosta je bilo“ promenila naziv u OG „Savez za Sombor“, te da je odbornik Željko Pujin napustio odborničku grupu Srpske napredne stranke. Po hitnom postupku u dnevni red 28. sednice Skupštine grada uvršten je i Predlog rešenja o izmeni Rešenja o obrazovanju Komisije za sprovođenje postupka javnog nadmetanja za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini za 2018. godinu.

Obrazloženje o izvršenju Odluke o budžetu grada Sombora za prvih šest meseci 2018. godine podneo je Sava Dojić, član Gradskog veća za finansije i privredu.
Prema rečima Dojića, u prvih šest meseci 2018. godine ostvareni su ukupni prihodi u iznosu od  1.285.809.336,00  dinara, što čini 39,59 odsto  ostvarenja u odnosu na plan prihoda u skladu sa Odlukom o prvom rebalansu Odluke o budžetu grada za 2018.godinu.
„U strukturi  prihoda vidimo da je najviše prihoda ostvareno naplatom poreza i to 65,32 odsto od ostvarenih tekućih prihoda, u prihodima transferi sa viših organa vlasti iznose 20,72 odsto, a drugi prhodi čine 13,96 odsto ostvarenih tekućih prihoda“, naveo je Dojić.

Dojić je potom naveo da su u istom periodu  rashodi izvršeni u iznosu od  1.152.000,00 dinara  što predstavlja 38,78 odsto od ukupno planiranih rashoda. Najviše rashoda izvrešneo je u komunalnoj oblasti 320,7 miliona, potom u društevnim delatnostima 282,1 milion,  u obrazovanju rashodi su izvršeni u iznosu od 272,9 miliona, a za rad Skupštine, Gradskog veća , Gradske uprave i Gradskog pravobranioca potrošeno je 190,7 miliona dinara.
Dojić je zaključio da je čvrsta finansijska disciplina omogućila je blagovremeno servisiranje obaveza preuzetih Odlukom o budžetu za tekuću godinu prema budžetskim korisnicima u skladu sa naplatom javnih prihoda budžeta grada, i pozvao odbornike da usvoje predloženi izveštaj.

Na kritike opozicije u pogledu izvršenja budžeta u prvoj polovini godine  odgovorila je gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović.
„Nismo čuli nijednu opravdanu kritiku na račun našeg rada, sve ono što je izneto imalo je zlu nameru – da mi ne radimo ništa. Svi oni koji imaju bilo kakvu sumnju da je nešto moglo da se uradi bolje i jeftinije, mogu u skladu sa Zakonom o pristupu javnim informacijama, da traže uvid u dokumentaciju…

Kao gradonačelnica Sombora živim normalan život kao svaki običan građanin i želim da učinim nešto za ovaj grad što će omogućiti da se točak sreće za naš grad okrene. Da li je ovo dobro, to će vreme pokazati, ali je isto tako činjenica da smo u ovom procesu svi zajedno, prema tome budimo korektni. Svaka dobronamerna kritika je dobrodošla i ukoliko je opravdana – uvažićemo je. Nećete nas sprečiti da radimo dalje i da umesto toga sedimo skrštenih ruku bojeći se ćemo biti kritikovani,  pa bolje da ništa ne radimo. Ako nešto ne prihvatamo kao svoj stav i način delovanja, to jeste nerad i neangažovanje i bežanje od odgovornosti. Tu smo za svaku vrstu odgovornosti, ali tu smo da nešto i uradimo“, odgovorila je na kritike opozicije Golubović.

Po završetku diskusije većinom glasova izveštaj o izvršenju Odluke o budžetu grada Sombora za period  januar-jun 2018. godine je usvojen.

Većinom glasova usvojena je i Odluka o ostvarivanju prava na finansiranje četvrtog pokušaja oplodnje, te Odluka o subvencionisanju cena komunalnih usluga, a data je i saglasnost na druge izmene i dopune programa poslovanja JKP „Čistoća“ za 2018. godinu.

Odbornici su usvojili i izveštaj o radu mesnih zajednica na teritoriji grada Sombora za 2017. godinu, te za direktora  Sportskog centra „Soko“ imenovali Darka Kosanovića.

Na 28. sednici, održanoj 29. oktobra,  odbornici su doneli Odluku o prestanku važenja odluke o utvrđivanju principa i kriterijuma za raspodelu prostorija za rad političkih stranaka i vanstranačkih organizacija i sindikata, dali saglasnost na statut Predškolske ustanove „Vera Gucunja“.

Izvor: sombor.rs