Radni sastanak sa privrednicima o unapređenju poslovnog ambijenta na lokalu

Lokalna samouprava i PKS-RPK Zapadnobačkog upravnog okruga Sombor bili su domaćini radnog sastanka sa privrednicima iz opštine Odžaci na kome se razgovaralo o mogućnostima za unapređenje privrednog ambijenta na lokalu.

Pozivu za učešće na radnom sastanku odazvalo se desetak privrednika sa teritorije opštine, među kojima i neki od najvećih poslodavaca.

Lokalna samouprava želi da bude servis privrednicima, kaže predsednica opštine Latinka Vasiljković, koja je istakla da je cilj organizovanja ovog sastanka bio da se sagledaju očekivanja koja privrednici imaju od lokalne samouprave i šta je to što opština može učiniti da se olakšaju uslovi poslovanja.

– Želimo da izgradimo i produbimo partnerski odnos lokalne samouprave i privrednika. Sredstva koja se uplaćuju u lokalni budžet po osnovu poreza na zarade u 2017. godini za prvih pet meseci iznosila su 95 miliona dinara, a u ovoj godini u istom periodu 101 milion dinara. Smanjuje se i broj nezaposlenih, što su sve pozitivna kretanja za koja su privrednici zaslužni – istakla je Vasiljković.

Ona je rekla da opština Odžaci želi da osnuje Privredni savet kao jedan od mehanizama za kreiranje povoljne poslovne klime na lokalu.

Organizacija sastanka u Odžacima konkretizacija je sporazuma o saradnji koji su lokalna samouprava i PKS-RPK Zapadnobačkog upravnog okruga Sombor potpisali prošle godine, sa ciljem sprovođenja zajedničkih aktivnosti na pospešivanju uslova za rad privrednika.

Direktor PKS-RPK Sombor, Zoran Bulatović, rekao je da je reforma komorskog sistema otvorila veliki prostor za saradnju privrednika sa Privrednom komorom Srbije i njenim telima.

– U 2017. godini je bilo oko 90 inicijativa, od kojih su 34 pozitivno rešene za privredu. Privrednici su tako istakli problem neopravdanih bolovanja u letnjim mesecima i PKS je uputila dopis ministarstvu sa inicijativom za promenu propisa koji regulišu ugovore o radu. Pokrenuta je i inicijativa za smanjenje poreza na dobit, kao i za smanjenje poreskog opterećenja zarada. To govori da privrednici treba da koriste snagu Komore kako bi uticali na resorna ministarstva – kazao je direktor RPK Sombor.

Bulatović je dodao da će u dogovoru sa predsednicom opštine Odžaci zajednički obilaziti privrednike i na terenu se upoznavati sa problemima koje oni imaju u poslovanju.

Privrednici su se na sastanku založili za smanjenje parafiskalnih nameta i podržali su inicijativu za smanjenje poreskog opterećenja zarada, jer će to, ističu, olakšati uslove poslovanja. Ukazali su i na problem sive ekonomije i nelojalne konkurencije, dok su njihova očekivanja od lokalne samouprave da im reši neke komunalne probleme vezane pre svega za infrastrukturu.

Za privrednike iz opštine Odžaci je sve veći izazov pronaći obučene radnike sa znanjima i veštinama koji su njima potrebni, zbog čitavog niza problema – od nedostataka u obrazovnom sistemu, odnosno njegove sporije prilagodljivosti zahtevima tržišta rada pa do velikog iseljavanja.

Zbog toga je bitno da opština zadrži mlade ljude, tako što će na strateškom nivou pokrenuti određene inicijative, kao i povezivanjem privrede i obrazovanja.

Nedostatak obrazovane radne snage se nastoji prevazići uvođenjem dualnog obrazovanja koje je zaživelo i u Odžacima, rečeno je na sastanku na kome je kao primer dobre prakse istaknuta kompanija “Magna siting” koja je obezbedila finansijsku stimulaciju za učenike koji se školuju na smeru modni krojač, uvedenom od prošle godine u Tehničkoj školi Odžaci po modelu dualnog obrazovanja.

Budući modni krojači obavljaće praksu u pogonu te kompanije, a “Magna” će tako stručne radnike dobijati direktno iz školskih klupa.

Snežana Sedlar, direktorka Pokrajinske službe za zapošljavanje, istakla je da Nacionalna služba za zapošljavanje organizuje različite obuke sa ciljem podizanja nivoa konkurentnosti nezaposlenih lica sticanjem dodatnih znanja i veština u skladu sa potrebama lokalnog tržišta rada i poslodavaca.

Ona je pozvala privrednike da koriste mogućnosti koje im pružaju programi zapošljavanja i da učestvuju na republičkim, pokrajinskim i opštinskim konkursima.

Sedlar, koja je i članica Pokrajinskog saveta za zapošljavanje i nalazi se na funkciji potpredsednika Skupštine AP Vojvodine, navela je da će Pokrajina ove godine posebno stimulisati zapošljavanje deficitarnih kadrova, a da se raspisivanje javnih poziva očekuje vrlo brzo.

Pozitivna ekonomska kretanja u opštini

Zoran Bulatović je na sastanku izneo podatke o ekonomskim kretanjima u opštini Odžaci. Broj zaposlenih u 2017. godini je povećan u odnosu na 2016. godinu (6.605 prošle godine – 6.390 u 2016. godini), uz istovremeno smanjenje broja nezaposlenih (2.819 prošle godine – 3.578 u 2016. godini).

Broj aktivnih privrednih društava u opštini Odžaci je 291, od kojih je 17 novoosnovanih u 2017. godini (13 novosnovanih u 2016. godini). Prošle godine je ugašeno 5 privrednih subjekata (9 ugašenih u 2016. godini).

Broj preduzetnika u 2017. godini na teritoriji opštine bio je 755 (722 u 2016. godini). Novoosnovanih je bilo 125 (104 u 2016. godini), dok je broj brisanih i ugašenih preduzetnika lane bio 91.

Za prva četiri meseca 2018. godine privreda opštine Odžaci je imala izvoz vredan 35,1 milion evra, dok je uvoz bio 24,6 miliona evra, uz ostvareni suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni od 10,5 miliona evra. Prošle godine je u istom periodu suficit iznosio 8,6 miliona evra.

Izvor: Radio Odžaci