fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Rakovi pustinjaci i zemljani rakovi

Čuvanje rakova pustinjaka i zemljanih rakova 

Rakovi pustinjaci i zemljani rakovi – Svi smo prilično dobro upoznati sa morskim rakovima, ali kada su u pitanju egzotični kućni ljubimci, poput rakova pustinjaka i tropskih zemljanih rakova, budite sigurni da oni neće zahtevati od Vas da preslikate uslove stenovitih bazena, što ih, ujedno i čini jednim od najjednostavnijih vrsta za čuvanje.

Nekada su bili prilična retkost u egzotičnim pet šopovima, a danas su ovi rakovi prilično dostupni, što rezultuje i primetnom popularnošću u poslednje vreme. Iako se oba tipa definišu kao „zemljani rakovi“, njihove potrebe se razlikuju, pa bi bilo najbolje da istražite koje su to potrebe pre nego što nabavite ljubimca. 

Rakovi pustinjaci 

Rakovi pustinjaci zemljani rakovi nalik na svoje morske rođake, žive u pozajmljenoj školjci, čuvajući osetljive delove tela, ulaze u odbačenu puževu kućicu, u kojoj ostaju dok ne prerastu taj dom. Za razliku od onih koji se mogu naći oko obala, vrste poput atraktivne Coenobita clypeatus i C. rugosus provode svoj život izvan vode, krijući se ispod panjeva ili u rupama koje iskopaju u tu svrhu u toku dana. Iako je reč o tropskim životinjama, ovi ljubimci ne preferiraju previše visoke temperature – brzo dehidriraju – već im pogoduju temperature od 21º-26º C. Ipak, vlažnost im je dosta bitna, pa se preporučuje 70-80%, mada mogu da tolerišu i niži nivo vlažnosti. 

Smeštaj ovih ljubimca zahteva suvi terarijum, s podlogom od peska ili kore drveta, koja bi trebalo da se prska svakodnevno kako bi se održala neophodna vlažnost, ali je bitno da se ne pretera u tome. 

Takođe će Vam trebati dosta školjki za ljubimca, kako bi imali gde da se sakriju kada osete potrebu za tim. Zapamtite i da ih ne smete uznemiravati kada se presvlače, s obzirom da su u tom periodu najosetljiviji. 

Zemljani rakovi 

Krupni, interesantni zemljani rakovi, kao što je zapadnoafrički kišni rak (Cardisoma armatum) su upečatljivo ružičaste boje sa crveno-narandžastim nogama. 

U divljini, rakovi pustinjaci i zemljani rakovi žive u rupama pored reka i obala, pa bi njihov smeštaj trebalo da ima duboku podlogu koja će im obezbediti prirodnu potrebu da kopaju – a značiće im i kora drveta ili nešto drugo što može poslužiti kao mesto za skrivanje. 

Postoji nekoliko različitih primeraka u prodaji, uključujući i vrstu Cardisoma, kao i indonežanskog zemljanog raka (Gercarcinus ruricola). Iako provode najveći deo vremena na suvoj zemlji, biće im neophodan pristup vodi – pa njihov smeštaj zahteva nešto između akvarijuma i terarijuma sa dovoljnim prostorom za vodu koja ima dobar filter sistem, ili terarijum dovoljno veliki da se postavi posuda koja će im omogućiti da se potope kad god im je to neophodno. 

Ishrana i potrebe za vodom 

Oba tipa ovih rakova su prirodni oportunisti, skupljaju otpadke i jedu gotovo sve. Međutim, izgleda da im brzo dosadi jednolična ishrana, pa mnogi vlasnici nastoje da im obezbede različite vrste voća, povrća, žitarica, mesa, pa čak i male količine mačje ili pseće hrane. Treba napomenuti da vrlo aljkavo jedu, pa je bitno da detaljno očistite nakon njihovog obroka. 

Rakovima je potrebna voda, ali nikako ne sme biti hlorisana, s obzirom da hlor može da bude jako opasan. Može proći neko vreme pa da Vaš ljubimac pokaže simptome bolesti, pa nemojte rizikovati. S obzirom da su osetljivi na veliki broj hemikalija, najbolje je da ostavite vodu sa česme da odstoji nekoliko dana, nego da koristite tretmane za dehlorizovanje vode. Možete koristiti i kišnu vodu. 

Rakovi pustinjaci i zemljani rakovi mogu biti fascinantni ljubimci ukoliko se propisno neguju; retko kad zahtevaju tretmane veterinara i mogu biti prilično dugovečni. Životni vek im je od tri do pet godina, mada su zabeleženi slučajevi primeraka koji su živeli i preko deset godina.

Preuzeto: Zivotinje.rs

Tagovi:
Pročitajte još: