RASTE BROJ ZARAŽENIH ZDRAVSTVENIH RADNIKA U SRBIJI: Dosad testirano 2.323, na virus POZITIVNO 260 – Očekuju se novi rezultati

Testiranje zdravstvenih radnika je prioritet, posebno onih koji rade u kovid bolnicama, navodi direktorka Instituta za javno zdravlje.

Dr Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut” navela je da je testiranje zdravstvenih radnika prioritet, a da su na prvom mestu oni koji su najviše u kontaktu sa pacijentima zaraženim koronavirusom.

– Svi koji rade sa kovid pacijentima su na prvoj liniji testiranja. To su oni zdravstveni radnici koji pre svega rade u kovid bolnicima: Klinici za infektivne i tropske bolesti, u KBC Dragiša Mišović, KBC Zemun, Zvezdara – objasnila je ona.

FOTO: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ

Kako je saopštila, do sad je testirano ukupno 2.323 zdravstvenih radnika.

– Od toga je 260 pozitivnih radnika iz zdravstvenih sistema, 1.082 negativno, a za određeni broj se čekaju rezultati – istakla je dr Jovanović i dodala da se očekuje da najveći broj testiranja bude u Beogradu, s obzirom na to da je u ovom gradu najveći broj zdravstvenih ustanova.

Direktorka Instituta “Batut” je navela i da se strogo kontroliše ko radi na prijemnim mestima, kao i ko su osobe koje rade sa pacijentima.

FOTO: TANJUG/DIMITRIJE NIKOLIĆ

– O tome se strogo vodi računa kako bi sama ustanova bila bezbedna, uz sve i lične mere koje su propisane za prevenciju bolničkih infekcija. Vodimo računa o zdravstvenim radnicima i pravilnom organizacijom se obezbeđuje da niko ne trpi, da lekari uvek budu dostupni – poručila je dr Verica Jovanović.

Preuzeto: pink.rs