Ratari u Vojvodni spremni za setvu kukuruza

Kako prenosi portal agrofin.rs, prolećna setva jarih kultura zbog vremenskih (ne)prilika kasni, a ono što je sigurno jeste da će usled većih cena repromaterijala u odnosu na lane biti skuplja za 10-15 odsto. Uprkos tome većina ratara u Vojvodini spremno dočekuje jedan od najvažnijih radova u ovo doba godine, iako su za nabavku mineralnih đubriva morali da izdvoje deset odsto više novca nego prošle godine, a semenski kukuruz skuplji je za čak 20 odsto. Pored toga, litar dizel goriva trenutno je 156,40 dinara što je za devet dinara više nego u istom periodu prošle godine.

I pored svih ovih problema kukuruz je za ratare na vojvođanskim oranicama i dalje, s obzirom na trenutnu cenu i tražnju, dominantna žitarica. Procenjuje se da će ove godine “žuto zlato” biti zasejano na oko 500.000 hektara.

Dr Goran Bekavac iz novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo kaže da se sa setvom kukruza uglavnom počinje u prvoj nedelji aprila, ali…

“Ako i dalje kao što je ovih dana bilo bude hladno trebalo bi malo sačekati sve dok se temperatura zemljišta na dubini na kojoj se seje ne ustali na 10 do 12 stepeni”, napominje dr Bekavac uz savet proizvođačima da za setvu biraju hibride kraćih vegetacija iz grupe srednje ranih do srednje kasnih, odnosno grupe zrenja 400 do 500, koje će obezbediti visok prinos po jedinici površine, a pre svega siguran rod.

B.K.

Preuzeto: agrofin.rs