Razmatra se uvođenje garantovane penzije

U skladu sa tim da u Srbiji postoje stariji od 65 godina koji nemaju nikakva primanja, iz državnog vrha poručuju da se razmatra uvođenje tzv. garantovane penzije, koju bi primala lica bez ostvarenog prava na penziju. Ministar za brigu o selu, Milan Krkobabić, ponovo je pokrenuo tu ideju, u cilju pomoći tim ljudima i smanjenju siromaštva. 

S obzirom na činjenicu da u Srbiji postoji rad u sivoj ili crnoj zoni, tim radnicima se ne uplaćuju nikakvi porezi i doprinosi, ne upisuje im se radni staž, te su mnogi ostali bez prava na penziju. Postoji i veliki broj domaćica koje su radile po njivama, išle u nadnicu, naročito u Vojvodini, što svakako znači da su doprinosile porodici, ali za taj rad nisu bile prijavljene, te se ovakvom idejom nastoji da se država postara i za njih. 

Da bi se pomoglo najstarijima koji su ugroženi siromaštvom, ministar kaže da će tražiti da se uvede tzv. garantovana penzija. Pod drugim imenom, socijalna penzija, bila je planirana i Strategijom o starenju iz 2006. godine, ali nikada nije zaživela. Zagovornik uvođenja garantovane penzije od 12.000 dinara kaže da je iznos dat okvirno. Prema Krkobabićevim rečima, po realizaciji koncepta socijalne karte, dobiće se uvid u pojedinačno imovno stanje pojedinca i porodice, a iznos socijalne penzije bi zavisio od broja tih ljudi, kao i od sredstava u budžetu. 

Gotovo svaki peti stanovnik Srbije stariji od 65 godina je u riziku od siromaštva, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku. Među njima je najviše žena.

Foto: RTV