REČ FATALNIJA OD UDARCA

Postoje četiri tipa vršnjačkog nasilja, najučestalije nasilje je verbalno nasilje, što predstavlja izgovaranje ili pisanje ružnih izjava, zatim socijalno nasilje, predstavlja činjenje štete nečijoj reputaciji ili međuljudskim odnosima, fizičko nasilje je povređivanje druge osobe i “cyber” nasilje se odvija na društvenim mrežama, putem poruka ili četa.

Portal 025.rs pomoću raznih projekata i istraživanja došao je zaključka da se o temi vršnjačkog nasilja veoma priča, ali da je i nasilje dalje prisutno. Škola i učenici su anonimni. Jedna devojčica je doživela tzv. ”cyber” nasilje preko društvene mreže facebook. Različitost je jedan og glavnih faktora koja deca iskoriste na loš način, česti razlog to bude ljubomora, kao i u ovom našem slučaju. Naime, devojčice iz razreda su bile ljubomorne na tu devojčicu (žrtvu), zbog jačeg imovinskog stanja njenih roditelja. Samim tim, ona je bila “bolje” obučena od njih, “bolje” stvari za školu je imala, često je išla na putovanja i dr. A pod tim pridevom “bolji”, smatraju se skuplje i lepše materijalne stvari, zbog kojih su ostale devojčice bile ljubomorne. Preko društvene mreže facebook dobijala je poruke tipa “ružna si”, “ukrašćemo ti jaknu, kapu, ranac itd.”, “niko te ne voli”, “niko se ne voli družiti s tobom” i slično. Poruke su stizale sa lažnog profila, tako da se u trag nije moglo ući, ali devojčica je znala da je to neko iz njenog razreda pošto su je često odbacivali. Slučaj je prijavljen razrednoj starešini. Međutim, pošto se nije moglo otkriti ko tačno stoji iza tog lažnog profila, problem je rešen razgovorima i raznim radionicama na ovu temu, a lažan profil ubrzo je ugašen.

Škola smatra da se mnogo više pažnje mora posvetiti obrazovanju uopšte kao i analizi nastavnih sadržaja. Deca danas uče iz knjiga koja u većini slučajeva stvaraju predrasude i stereotipe, a jako malo u toj literaturi se mogu naći teme koje podstiču razvijanje duha tolerancije i uvažavanje različnosti kod dece. Smatra se, da je ovo jedna od bitnih stavki koja se mora menjati.

Projekat podržan od strane gradske uprave grada Sombora