Rešili tajne drevnih alhemičara: Otkrivena radionica stara 6.500 godina

Postojala je elita koja je imala profesionalne tajne

Naučnici su otkrili radionicu za topljenje rude bakra staru oko 6.500 godina u okolini Biršibe, glavnog grada pustinjskog i polupustinjskog regiona Negev na jugu Izraela, a potom su uspeli da rekonstruišu najstariju metaluršku peć na svetu i proizvedu bakar po drevnoj metodi.

Studija koju su sproveli izraelski naičnici Univerziteta u Tel Avivu i Izraelske uprave za antikvitete, objavljena u časopisu „Arheološka nauka“, dokazuje koliko je taj region u to vreme bio tehnički i socijalno napredan.

Naučnici tvrde da njihovi nalazi dokazuju teoriju da je u društvu bakarnog doba postojala elita koja je imala profesionalne tajne, poput načina stvaranja bakra.

Početak rada na studiji, objavljenoj pod naslovom “Paljenje peći: Novi uvidi o metalurškim praksama u bakarnom dobu u Južnom Levantu iz nedavno otkrivene radionice za topljenje bakra u Horvat Beteru (Izrael)”, vezan je za 2017. godinu, kad je otkrivena radionica.

– Iskopavanjem su otkriveni dokazi o proizvodnji iz perioda halkolita, pre oko 6.500 godina. Otkrića uključuju i malu radionicu za topljenje bakra sa krhotinama peći napravljene od kalaja, u kojoj se topila ruda bakra, kao i puno bakarne šljake – rekla je Talia Abulafia, direktorka iskopavanja Izraelske uprave za antikvitete.

Preuzeto: Srbija Danas