Rumljanin suvereni vladar prvenstva u bacanju kamena s ramena

 “Petrovdanske svečanosti” u Bačkom Brestovcu koje su trajale protekla dva dana, završene su juče tradicionalnim takmičenjem u bacanju kamena s ramena.

Jubilarno 25. Svetsko prvenstvo u bacanju kamena s ramena okupilo je osam učesnika, a bez prave konkurencije poslednjih nekoliko godina je Miloš Marković iz Rume, koji je i rekorder takmičenja sa 14,22 metra.

Rumljanin je ove godine imao najbolji hitac od 13,60 metara, što mu je bilo dovoljno za trijumf ispred sugrađanina Aleksandra Bundala koji je sa rezultatom 12,47 metara zauzeo drugo mesto. Treći je Sveto Škondra iz Veternika, još jedan bacač koji je dobro poznat brestovačkoj publici, čiji je najbolji hitac iznosio 11,99 metara.

Najbolji domaći takmičar je Slobodan Vidović sa 9,80 metara, drugi je Milan Knežević sa 9,42, a treći Boško Narančić sa 9,11 metara.

Organizator Mesna zajednica Bački Brestovac i pored svih problema nastoji da održi tradiciju i svake godine uspešno organizuje ovo tradicionalno odmeravanje snaga gde se takmičari trude da što dalje bace kamen težak 10,66 kilograma.

Nagradni fond je ove godine isti kao i lane. Prvoplasiranom takmičaru pripalo je 10.000 dinara, drugi je dobio 5.000, a treći 3.000 dinara. Najbolji Brestovčanin je nagrađen sa 3.000 dinara, drugoplasirani sa 2.000, a trećeplasirani sa 1.000 dinara. Pobednicima u obe kategorije pripali su i pehari.

Nagrade su uručili predsednik takmičarske komisije Milan Lončar i predsednik Saveta MZ Bački Brestovac Bojan Svilar. Pokrovitelj takmičenja bila je opština Odžaci.

Izvor: Radio Dunav