RUSI IMAJU NOVI TEST NA KORONU: Brzo otkrivanje virusa, “pogađa” tačno u soj!

Novi sistem testiranja moći će da otkrije sve mutacije koronavirusa.

U Rusiji će se narednih nedelja pojaviti sistemi za testiranje koji će moći da otkriju novi korona virus sa mutacijama, izjavila je direktorka Savezne službe za fitosanitarni nadzor (Rospotrebnadzor) Ana Popova.

– Sada možemo da dobijemo sistem za testiranje, to će trajati najviše 2-3 nedelje, koji će razlikovati virus od virusa sa mutacijama. Nabavili smo instrument koji određuje određene promene virusa – rekla je Popova na sastanku zamenice ruskog premijera Tatjanom Golikovom sa vodećim epidemiolozima i virolozima, prenosi Sputnjik.

Rusija ima više od 600 uzoraka soja virusa korona, više od 400 ih je dekodirano, izjavila je potpredsednica ruske vlade Tatjana Golikova.

– Nakon što su se u Rusiji pojavili pacijenati sa koronom, naši naučnici su izolovali svoje sojeve tog virusa. Sada imamo više od 600 – mislim na 600 uzoraka, od kojih je kod više od 400 određena kompletna genomska sekvenca – saopštila je Golikova.

Ona je dodala da Rusija aktivno učestvuje u proučavanju genetske raznolikosti i evolucije pandemijskog potencijala kovida-19.

Direktor Centralnog naučno-istraživačkog instituta za epidemiologiju Rospotrebnadzora Vasilij Akimkin saopštio je da je ovaj Institut razvio sistem za testiranje koji može da smanji vreme dobijanja rezultata na sat do sat i po.

– Naši stručnjaci su zajedno sa stručnjacima iz drugih instituta praktično razvili i isprobali test koji može da smanji vreme istraživanja… Vreme otkrivanja (virusa) iznosi od 60 do 90 minuta – istakao je Akimkin.

Preuzeto: Srbija Danas