Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Sada je vreme za sadnju ove biljke: Magična cvetnica koja ulepšava dom, a privlači novac i sreću

Lale

Jeste da je napolju pao sneg u aprilu, ali proleće je stiglo kalendarski i pitanje je dana kada će se vreme prolepšati. Sada je pravi trenutak da razmišljate o vašoj bašti ili terasi i cveću koje ćete posaditi.

Ukoliko želite da osvežite i posadite nešto novo, trebalo bi da razmislite o verbeni. Poznata je i pod imenom sporiš.

Cveta od ranog proleća, pa se do hladnih jesenjih dana.

To je biljka sa sitnim cvetovima koji liče na kišobrančiće, ali bujna i veoma dekorativna. Postoji u raznim bojama, a sem što će vam ukrasiti životni prostor, postoji verovanje da ona privlači novac i materijalno blagostanje.

Mnogi stari narodi, poput Rimljana, Kelta i Egipćana smatrali su je svetom biljkom, pa su joj pripisivali i magična svojstva. Od nje su pripremali čajeve kojima su lečili mnoge bolesti. A pravili su lekovite i obredne kupke.

Verbena je poreklom iz Južne Amerike, a može da naraste do 20 cm visine. Sem redovnog zalivanja (i to samo kad je zemlja baš suva), ne traži neke posebne uslove za održavanje. Štaviše, ova jednogodišnja biljka podjednako dobro uspeva i u žardinjerama na terasi, kao i u stazicama ili bašti. Mada je verbena prevashodno balkonsko cveće.

Kad mlade biljke izrastu, sredinom maja ih možete rasaditi u bašte ili žardinjere. Mlade biljke sadite sa razmakom oko minimum 25 centimetara.

Pre nego što se pozabavite sadnjom cveća, dobro bi bilo da obavite prolećno čišćenje kuće kako biste se rešili nepotrebnih stvari i kako bi dobra energija ušla u vaš dom.

Tagovi:
Pročitajte još: